Buitenom voor een stukje taart

Het aantal verzoekschriften dat Marjan Kuyt heeft ingediend past al „in een rijdend koffertje”. Terwijl de wens van de eigenares van patisserie Kuyt aan de Utrechtsestraat zo simpel is: een deur in de muur die haar winkel (op nr. 111) verbindt met haar tearoom (op nr. 109).

De tearoom staat al een jaar leeg, noodgedwongen. Klanten bleven weg omdat zij, als ze bij de winkel een kop koffie of taart bestelden en die in de tearoom wilde nuttigen, onhandig buitenom moesten lopen; ook in de kou of regen. Een aparte medewerker in de tearoom bleek te inefficiënt. De lege ruimte is prijzig (gemiddelde maandhuur per vierkante meter in de straat: 500 euro). Opgeven van de kamer gaat niet, erachter zit namelijk de bakkerij.

Stadsdeel Centrum weigerde keer op keer toestemming te verlenen voor de deur omdat „met de doorbraak historische waarde verloren gaat”, zegt de woordvoerder. Volgens Kuyt oneerlijk: „Bij andere panden gebeurt het wel en knijpt de gemeente een oogje toe.” Dinsdag maakte Kuyt bezwaar bij de rechter; uitslag volgt nog.

Ook de VVD mengt zich in de kwestie en noemt het op haar site „een bureaucratische veldslag” en „een groot verlies als te strenge regelgeving de oorzaak is van het verdwijnen van (..) middenstand uit de grachtengordel”.

    • Jonas Kooyman