Syrische regering en oppositie dit weekend toch samen om de tafel

VN-gezant Lakhdar Brahimi tijdens een persbijeenkomst tijdens de vredesconferentie in Zwitserland. Foto AP/Anja Niedringhaus

Vertegenwoordigers van de Syrische oppositie en de overheid die onder leiding staat van president Bashar al-Assad, voeren morgen voor het eerst directe gesprekken tijdens de vredesconferentie in Zwitserland. Dat maakte VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, zojuist bekend, schrijft persbureau AFP.

Brahimi:

“Beide partijen zullen er morgen zijn, en hebben toegezegd de gesprekken zaterdag en zondag niet te verlaten. We verwachten wel wat hobbels op de weg. We wilden de twee delegaties maanden geleden al samengesteld hebben, om te zorgen dat iedereen beter voorbereid aan de conferentie zou beginnen.

Beide partijen die morgen zullen onderhandelen hebben ermee ingestemd dat een communiqué uit juni 2012 de basis vormt voor de onderhandelingen die nu plaatsvinden. Maar er zijn verschillende interpretaties van een deel van de content hiervan, wat hier en daar tot onenigheid leidt.”

De regering dreigde eerder vandaag nog de onderhandelingen morgen te verlaten. De Syrische minister van Buitenlandse zaken Walid al-Moallem zei op de Syrische staatstelevisie dat de Syrische oppositie “niet serieus” en “onvoorbereid” aan de conferentie deelneemt.

De oppositie wilde op haar beurt niet rechtstreeks met het regime-Assad om tafel, tenzij het regime vooraf akkoord zou gaan met het instellen van een overgangsregering. Die eis deed Al-Moallem direct af als onacceptabel.

Zeer lage verwachtingen van vredesbesprekingen

De VN-vredesconferentie voor Syrië, dat nu ruim drie jaar in een staat van burgeroorlog verkeert, begon afgelopen woensdag in Montreux, waar de beide delegaties vooral op vijandige toon over elkaar spraken en grootmachten als de VS en Rusland hun tegengestelde posities markeerden. De verwachtingen van de gesprekken in Genève zijn dan ook laaggespannen: geen van de partijen lijkt bereid om echte concessies te doen.

    • Annemarie Coevert