Hoe Poetins megalomane pr-project Sotsji tot stand kwam

Poetin vorige week op een persconferentie in Sotsji.
Poetin vorige week op een persconferentie in Sotsji. Foto AFP / Aleksey Nikolsky

Als over twee weken in Sotsji de Olympische Winterspelen beginnen, zal de meeste aandacht van de wereld uitgaan naar de sporters. The New York Times Magazine zoomt deze week nog eens in op een andere kant van de Spelen en laat gedetailleerd zien dat Sotsji ook een megalomaan pr-project van Poetin is dat tientallen miljarden heeft gekost.

Het stuk van Steven Lee Myers, chef van de redactie van The New York Times in Moskou, begint met een passage uit een interview met Anatoly Pakhomov, de burgemeester van Sotsji die apetrots is op de Spelen en Poetin aanbidt. Pakhomov somt op wat er de afgelopen jaren allemaal wel niet in Sotsji is gebouwd en aangelegd: ruim 320 kilometer aan nieuwe wegen, 49 nieuwe hotels met 24.000 kamers, 55 bruggen, enz. Pakhomov’s boodschap: Sotsji is er helemaal klaar voor.

Dat de Russische regering een prestigeproject van Sotsji heeft gemaakt klopt inderdaad en het mocht ook wat kosten. Myers zet op een rij welke Sovjetachtige investeringen Poetin allemaal gedaan heeft om Rusland internationaal op de kaart te zetten. Het gaat om een reeks duizelingwekkende bedragen: 7 miljard dollar voor het organiseren van de Universiade vorig jaar, nu al ruim 20 miljard voor het WK Voetbal van 2018 en voor Sotsji op dit moment minstens 51 miljard, ruim elf miljard dollar meer dan de 40 miljard die China uitgaf aan de Zomerspelen van 2008.

Sotsji moet macht Poetin onderstrepen

Het megaproject is terug in Rusland, concludeert Myers, met als doel de macht van Poetin te consolideren:

The megaproject has returned — another Soviet legacy pursued by the singular will of Vladimir Putin, who seems incapable of escaping the ideas that nurtured him from youth. The Olympics in Sochi are often called Putin’s games, a profligate investment to prove to the world Russia’s resurrection, a personal validation of his 14 years — and counting — as the country’s paramount ruler. They are the realization of Putin’s power and a vital instrument in keeping it.

Hoewel Poetin de wereld hoopt te overweldigen met ruim twee weken mooie beelden uit Sotsji, heeft het grootse project ook z’n schaduwkanten. Vriendjes van Poetin kregen de opdrachten voor de belangrijkste projecten, de aanleg van een snelweg naar Krasnaya Polyana (waar veel van de sneeuwsporten beoefend zullen worden) heeft schadelijke gevolgen voor het milieu en de aandacht voor mensenrechten ebt weg door de aandacht voor de sport. Oppositieleider Boris Nemtsov noemt de Spelen in Sotsji “misschien wel de grootste fraude uit de menselijke geschiedenis”.

Burgemeester Pakhomov legt aan het einde van het stuk nog eens uit welke indruk de Russen met Sotsji hopen te maken:

“We want to be open to the entire world and to show the world our hospitality, our culture, our love of sport, our beauty, the cleanliness of our streets. And of course, we would like to get rid of the drivel that we have endured and is not so pleasant.”

Lees het hele artikel van Steven Lee Myers bij The New York Times Magazine (4.007 woorden, ongeveer 18 minuten leestijd).