Snowden hoopt nog op terugkeer naar de VS

Edward Snowden mag in Moskou wonen en persona non grata zijn in zijn vaderland, hij gelooft nog steeds in de Verenigde Staten en wil graag terug. „Terug gaan naar de VS is denk ik de beste oplossing voor de regering, het publiek en voor mijzelf”, schreef de voormalige NSA-contractant gisteren tijdens een live chat op de aan hem gewijde website freeedwardsnowden. Gedurende ruim anderhalf uur antwoordde hij op van te voren getwitterde vragen. Althans, dat moesten de vele bezoekers van de ultratrage website aannemen, want te zien was Snowden niet.

Snowden legde een twitteraar nog eens uit hoe je het beste je computer kunt beveiligen en gaf tips: van gewone werknemers van geheime diensten heeft een mens niets te vrezen, wel van de hoge bazen die de geheime programma’s goedkeuren.

Een aantal vragen ging over het lot van klokkenluiders in de VS en over het rapport van de regeringswaakhond Privacy and Civil Liberties Oversight Board, die gisteren oordeelde dat het verzamelen van grote hoeveelheden telefoongegevens van Amerikanen door de NSA illegaal is en waarschijnlijk niet heeft bijgedragen aan het opsporen van terroristen. „Er is gewoon geen rechtvaardiging om ongrondwettelijk beleid dat nul procent succes heeft door te zetten”, aldus Snowden. En: „Als we zo geraffineerd zijn dat we de telefoon van Merkel kunnen afluisteren zoals de documenten beweren, is er geen reden geld te verspillen aan de telefoontjes van grootmoeders in Missouri.”

Snowden kan niet terug naar de VS, schreef hij, zolang de Amerikaanse wet die klokkenluiders beschermt, niet geldt voor contractanten van geheime diensten of mensen die iets doen voor de publieke zaak. Maar hij gelooft nog steeds dat het „Amerikaanse waardensysteem” het land ertoe zal brengen de NSA aan banden te leggen. „Dit is een mondiaal probleem en Amerika moet het voortouw nemen het op te lossen.”

Volgens Snowden moet er een „redelijke internationale norm” komen die spionage beperkt, met hulp van wetenschappers en technologen: „We hebben betere standaarden nodig, betere versleuteling en beter onderzoek.”

Een Amerikaanse website wekte eerder deze week beroering door doodsbedreigingen aan zijn adres van anoniem NSA- en Pentagonpersoneel te citeren. Vreest Snowden voor zijn leven? „Mensen in dienst van onze regering vertellen verslaggevers dat ze denken dat het recht op een eerlijk proces een overjarig concept is. Dat zijn dezelfde mensen die zeggen dat ze het recht op vrijheid en privacy respecteren. Hierover moeten we ons zorgen maken.”