Regering Syrië dreigt weg te lopen bij vredesconferentie Genève

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Al-Moallem op de vredesconferentie in Genève. Foto AFP / Jean-Marc Ferre

De Syrische regering dreigt de vredesonderhandelingen in Genève morgen te verlaten als er tegen die tijd geen “serieuze gesprekken” zijn opgestart. Dat heeft de Syrische minister van Buitenlandse zaken Walid al-Moallem vanmiddag gezegd op de vredesconferentie, meldt persbureau AP.

Al-Moallem zei op de Syrische staatstelevisie dat de Syrische oppositie “niet serieus” en “onvoorbereid” aan de conferentie deelneemt. De oppositie wilde op haar beurt niet rechtstreeks met het regime-Assad om tafel, tenzij het regime vooraf akkoord zou gaan met het instellen van een overgangsregering. Die eis deed Al-Moallem direct af als onacceptabel.

Onduidelijk of partijen nog om tafel gaan

Enkele uren voor de opmerkingen van Al-Moallem en de oppositie deelden de Verenigde Naties mee dat de Syrische regering en oppositie vandaag niet rechtstreeks met elkaar zouden onderhandelen, ook al was dat van tevoren wel de bedoeling. VN-gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi sprak vanochtend met een delegatie van het Syrische regime. Dat gesprek verliep volgens de Syrische staatstelevisie in een “positieve atmosfeer”. Later vandaag spreekt Brahimi met vertegenwoordigers van de Syrische oppositie.

Een woordvoerder bevestigde tegenover Reuters dat er vandaag tot nu toe inderdaad geen rechtstreekse gesprekken tussen de Syrische partijen zijn geweest. “Ik kan niet zeggen wat er de komende paar dagen gaat gebeuren”, aldus Alessandra Velluci. Een westerse diplomaat zegt dat het doel is om de partijen in ieder geval een week om de tafel te houden. “Elke dag dat ze praten is een stap vooruit”, aldus de anonieme diplomaat.

Verwachtingen conferentie zeer laaggespannen

De VN-vredesconferentie voor Syrië, dat al meer dan drie jaar in een staat van opstand en burgeroorlog verkeert, begon afgelopen woensdag in Montreux, waar de beide delegaties vooral op vijandige toon over elkaar spraken en grootmachten als de VS en Rusland hun tegengestelde posities markeerden. De verwachtingen van de gesprekken in Genève zijn dan ook laaggespannen: geen van de partijen lijkt bereid om echte concessies te doen.

    • Pim van den Dool