Rabobank schrapt 1000 tot 2000 banen - ‘aanhoudende problemen’

Foto ANP / Lex van Lieshout

De Rabobank schrapt de komende jaren duizend tot tweeduizend arbeidsplaatsen, zo maakte de bank vanavond bekend. De maatregel maakt onderdeel uit van het programma Visie 2016.

Daaruit blijkt dat het aantal banken wordt teruggebracht naar honderd, en de totale kosten in 2016 220 miljoen euro lager moeten zijn. De banen worden geschrapt bij de centrale organisatie in Utrecht, een plek waar lokale kantoren worden ondersteund. In totaal zijn hier 11.500 mensen werkzaam.

Rabo-bestuurder Ralf Dekker, die de reorganisatie leidt laat in een persbericht weten “dat het beter, sneller en slimmer kan in de centrale organisatie, tegen lagere kosten”. De bank benadrukt vanavond dat de reorganisatie niets te maken heeft met de Libor-affaire.

In totaal 9000 tot 10.000 banen geschrapt

Eind vorig jaar werd uit het programma Visie 2016 al duidelijk dat er 8000 banen van de 28.000 banen zouden verdwijnen, en 36 lokale banken. Deze 1000 tot 2000 banen komen hier nog bovenop. Eind december vorig jaar bleek dat de bank driehonderd lokale vestigingen zou gaan sluiten.

Rabobank heeft ook laten weten de Nederlandse activiteiten samen te voegen met Rabobank International. Dit moet leiden tot extra kostenbesparingen en het ‘past in het streven naar één compacte en efficiënte Rabobank-organisatie’.

De Visie 2016 werd vorig jaar gepresenteerd door de toenmalige topman Piet Moerland. Het plan moet de komende drie jaar de lokale afdelingen omvormen tot een uniformer, goedkoper geheel. Rabobank is op dit moment in feite een conglomeraat van kleine, zelfstandige bankjes, met elk een eigen bankvergunning. Daarvan zijn er nu 136. Moerland wilde toe naar “meer één bank, minder tolerantie”. De komende maanden zal de nieuwe inrichting van Rabobank Nederland nader worden uitgewerkt en zullen de consequenties voor het personeel duidelijk worden.

‘Aanhoudende problemen worden onderstreept’

De nieuwe reorganisatie onderstreept de aanhoudende problemen waarmee Rabobank kampt, zo schrijft NRC Handelsblad morgen in een uitgebreid artikel over deze nieuwe ontslagronde bij de Rabobank:

“Financieel verkeert de bank in zwaar weer. Weliswaar bedroeg de winst in 2012 nog 2,1 miljard euro. Maar dat was een daling van 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Vorig jaar was er een bestuurscrisis, een dopingaffaire bij de wielerploeg en lokale banken moesten onder curatele worden geplaatst omdat zij klantdossiers niet op orde hadden.

Eind vorig jaar moest Rabobank 774 miljoen euro betalen wegens fraude met de Libor-rente. Die affaire knakte de eens smetteloze reputatie van de coöperatieve bank.”

Vakbond is ‘verrast’

Vakbond FNV Finance is verrast door de forse ontslagronde bij de centrale organisatie van de Rabobank in Utrecht. Deze gang van zaken geeft volgens FNV-bestuurder Jan Paul Veenhuizen aan dat de Rabobank als ‘bijzondere, coöperatieve bank’ niet meer bestaat. “Dit is weer een grote klap voor de mensen”, aldus Veenhuizen tegenover persbureau Novum.

Dat er arbeidsplaatsen zouden vervallen bij Rabobank Nederland vermoedde FNV Finance volgens Veenhuizen al. “Maar het grote aantal en het tijdstip van de bekendmaking is verrassend.” De vakbond denkt dat de beursgang van de ledencertificaten maandag echter de oorzaak is.

    • Annemarie Coevert