PvdA wil gemeente zelf marihuana laten telen

PvdA-Tweede Kamerlid Marith Rebel. Foto ANP / Martijn Beekman

De PvdA wil dat gemeenten mogen uitzoeken of regulering van hennepteelt een manier is om de overlast en criminaliteit die nu met de teelt gepaard gaat, in te perken. Dat zegt PvdA-Tweede Kamerlid Marith Rebel vandaag in een interview met nrc.next. Voor het eerst gaat de coalitiepartij daarmee hard in tegen het – tot nu toe onwrikbare – standpunt van verantwoordelijk minister van Justitie Ivo Opstelten, die daar tegen is.

“De minister moet het verhaal van de gemeenten serieus nemen”, zegt Rebel. Ze stelt voor te experimenteren met het reguleren van wietteelt en het leveren van wiet aan coffeeshops. Rebel loopt daarmee vooruit op een manifest waar een groep burgemeesters volgende week mee komt. Zij zullen daarin waarschijnlijk voorstellen om de wietvoorziening van coffeeshops voortaan gecontroleerd te laten verlopen.

Nog geen maand geleden heeft Opstelten gezegd dat regulering van teelt geen optie is. Rebel:

“Ik vraag Opstelten om zijn mening te heroverwegen, om nogmaals om de tafel te gaan met gemeenten. Gemeenten willen, net als hij, overlast van teelt en illegale handel tegengaan. En zíj hebben het beste zicht op wat daarvoor nodig is.”

    • Anouk van Kampen