Psychologische spelletjes, Tygo’s onderbroek en een abc’tje

Het veertiende seizoen van Wie is de Mol? is bezig. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, redacteuren van nrc.nl en vaste kijkers, bespreken na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat, en dat gesprek plaatsen we elke vrijdagochtend hier.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering nog niet gezien hebt, scroll dan niet verder naar onder.

De vierde aflevering, van gisteravond:

Peter:
Frank

Frank:
Petrus Zantingh. De AVRO wilde vandaag graag dat we allemaal Tygo en Jennifer gingen verdenken.

Peter:
Ja. Met die titel en door Tygo’s geintje (“ik had de woorden al twee maanden”) erin te laten zitten, bedoel je.

Frank:
Exact. Het zou prachtig zijn als we achteraf horen dat de regie echt zo dom is geweest om dat zinnetje er niet uit te knippen. Maar dit is een gevalletje té. Een bonafide mindfuck van een kandidaat die van wat theater houdt. Zo.
Zo makkelijk komen ze daar niet mee weg.

Peter:
Eerst even wat gas terug misschien, Frank. Voor de kijker die “net inschakelt”, zouden ze bij Studio Sport zeggen. Waarom denk jij dat de aflevering ‘Jennifer’ heette?

Frank:
Ik zie meerdere mogelijkheden. Eerste, niet-waarschijnlijke beredenering: hee, Jennifer is de Mol, kijk, het stond in beeld! Maar die is wel heel makkelijk. Het kan ook zijn dat we als kijkers goed naar Jennifer hadden moeten luisteren. Die deelt een paar keer heel verstandig klinkende theorieën. Zo zei ze dat de Mol niet had kunnen mollen op de roltrappen, want er luisterde iemand, Jan-Willem, met hem of haar mee. En dat zou de Mol weten en dan zou het dus te opvallend zijn.
Of tijdens het ruilspel, toen ze gedecideerd zei: de Mol had een helft van het geld. Die kon zo saboteren en voorkomen dat er geld in de pot kwam. En dan ten derde, en dit las ik later, Sofie was de enige die haar naam noemde als vertrouwenspersoon voor de eerste opdracht. Dus dan zou Sofie de Mol kunnen zijn.
Ik heb hier inderdaad over nagedacht.

Peter:
Mijn theorie is dat het met de roltrap-opdracht te maken heeft. Jennifer is daar degene die niet doorheeft dat de woorden op alfabet zijn en dat dat het ezelsbruggetje is om ze te kunnen onthouden.
Jan-Willem wijst haar daar later op: “Ik heb je door, Mol”, zegt hij dan. Bovendien was de ‘muzikale hint’ die altijd in de Roodshow gegeven wordt ‘Be Near Me’ van ABC. Wijst dus ook op het alfabet.
http://youtu.be/gW-PK_UYPHw

Frank:
Oh, kijk, dat wist ik niet. Grappig.

Peter:
Al kan ABC dus op Aaf Brandt Corstius slaan. Kortom: veel halve hints, die niet echt tot een conclusie leiden. Wat een vre-se-lijk nummer trouwens.

Frank:
Ik heb nu ABC van The Jackson 5 in mijn hoofd.
Je zou eens moeten zien wat ik tijdens een aflevering noteer. Niemand anders dan ik wordt daaruit wijs.
Tygo was trouwens ook de boel aan het verkloten met een paar van die woorden op de roltrap.

Peter:
Kun je een foto maken?

Frank:
Oh, van die steekwoorden? Beschamend joh. Maar sure.

Peter:
Ehm, ja, Tygo. Die verzon dus ‘emotie’ en ‘fagot’. Hij was de enige die dat kon doen, omdat Jan-Willem alles kon afluisteren, maar dat briefje met de woorden niet kon zien. Je kon daar dus niet mollen, zoals Jennifer zei, behalve als allereerste.

Frank:
Dat is zeker waar. Maar het waren wel toevallig de eerste woorden die daadwerkelijk ingevuld moesten worden.

Peter:
Ja. Dus wat dat betreft dé mol-actie bij de eerste opdracht.

Frank:
Wat vond je van Sofie deze uitzending? Die was lekker manipulatief bezig.

Peter:
Ze is én slim, én ze lijkt steeds toevallig op het goud te stuiten. Twee zwarte vrijstellingen in vier afleveringen, en allebei komen ze bij haar terecht (min of meer, want de tweede deelde ze met Tygo).
Maar ik verdenk haar niet. Ze is volgens mij een kandidaat die steeds heel goed nadenkt voor ze iets zegt of doet. In tegenstelling tot Susan, die veel te lief is voor dit spel. ‘Wil je een joker, Daphne? Natuurlijk lieverd! Ik vond het al zo zielig voor je.’ ‘Wil je testen of je mes scherp genoeg is? Hier, probeer maar op mijn rug!’

Frank:
Ja, die zwarte vrijstelling deze keer. Bij mij de vraag: hoe wist ze dat er in die koker de zwarte vrijstelling zat? Want ze had voorkennis. Nu heeft oud-deelnemer Frits Huffnagel in Moltalk, dat online napraatprogramma, gezegd dat Sofie dat waarschijnlijk op haar kaartje zag staan. En dat zij hem wellicht wel expres kreeg, omdat ze met niets zat na het ruilspel.
Haha, ja, Susan profileert zich als de lieve kandidaat. Dat deed Patrick ook, was een Mol. En deed Dennis dat niet ook? Ook een Mol. Ik zeg het maar.

Peter:
Ja. Wellicht. Ik nam sowieso aan dat Sofie dat op dat kaartje zag staan. Dat de volgende een zwarte vrijstelling zou zijn. Overigens stopt Tygo elke aflevering wel íets in zijn onderbroek.

Frank:
Nu denkt hij dat het handig is dat niemand daar controleert. Over vier afleveringen is hij het zat dat niemand daar ooit wil fouilleren. Hij was immers “al anderhalve week” van huis.
Ik vind dat het seizoen nu lekker vaart begint te krijgen. Ik vond het de beste aflevering tot nu toe. Leuke opdrachten, genoeg mentale spelletjes. Maar dat geld. Dat is gewoon treurig. Ik haal meer geld op als ik op straat blokfluit ga spelen. Ik kan geen blokfluit spelen.

Peter:
Hoeveel hebben ze nu? Inclusief wat met enveloppen is opgestuurd?

Frank:
Ehm, nou ja, vandaag kwam er natuurlijk door die abseilopdracht alweer 1200 euro bij. En 350 van de roltrapopdracht. Dus 2550 totaal en dan nog 2000 in de enveloppen? Of meer dan 2000? Rond de 5000 dus.

Peter:
Ja. Succes met je blokfluit.
Geen grote hints gezien, trouwens. Behalve dus de ABC-kwestie, die op Jennifer of Aaf kan wijzen. En de truc van Tygo met die woorden, maar ik vind hem te fanatiek om de Mol te zijn.

Frank:
Er was wel weer een fotoklik. Maar die lijken steeds niet echt op wat te wijzen. Maar waarom worden die geluiden dan toch zo versterkt?

Screenshot via wieisdemol.com

Peter:
Dat merk ik nooit. Die fotokliks.

Frank:
Tja, Peter, wat kan ik zeggen?

Peter:
Zeg maar wie je Mol is.

Frank:
Ik ben echt de weg kwijt. Jan-Willem verdenk ik nog steeds. Waarom hebben kandidaten hem toch maar niet op hun verdachtenlijstje? Hij was zelfs de vertrouwenspersoon. Op Susan let ik weinig, maar ze is me net iets te lief. En Sofie blijft vreemd doen. Die drie nog steeds. Freek is het sowieso niet. Die angst in zijn ogen bij de executie en de blijdschap. Ik heb hem nog nooit zien acteren, maar zo goed is de beste man niet.

Peter:
Ik denk ook dat Tygo en Freek de fanatieke kandidaten zijn. Jennifer ook. Aaf gaat er volgende week uit. Ik verdenk Sofie ervan te gaan winnen en Susan is dus te lief. Blijft over: Jan-Willem. Die volgens mij ook echt het minste geld binnenbrengt.

Frank:
Peter, we kruipen naar elkaar toe.

Peter:
Ja, allebei overtuigd zijn van onze eigen kandidaat zou leuk zijn, maar zo is het gewoon niet.

Frank:
We zitten nog niet op de helft! Of we zijn gewoon beiden heel erg goed hierin…

Peter:
Dat laatste betwijfel ik sterk.

Frank:
Vooruit.

Zie ook de terugblikken op aflevering één, twee en drie.

    • Frank Huiskamp en Peter Zantingh