Protest tegen Janoekovitsj breidt zich uit over land

Het burgerprotest tegen de Oekraïense regering breidt zich uit, zowel in Kiev als in steden in het westelijke en centrale deel van Oekraïne. In Lviv, Rivne, Ternopil, Zjitomir en Tsjerkasi zijn gisteren overheidsgebouwen door demonstranten bestormd en deels bezet. De betogers op het centrale Onafhankelijkheidsplein Maidan in Kiev hebben vannacht besloten dat onderhandelingen met de regering van president Viktor Janoekovitsj geen zin hebben en dat het ‘verzet’ moet worden uitgebreid.

Kort daarvoor waren de drie parlementaire oppositieleiders en Janoekovitsj tijdens een vijf uur durend gesprek niet verder gekomen dan de afspraak dat de arrestanten van afgelopen week worden vrijgelaten en dat beide partijen het geweld zouden opschorten. Bokser Vitali Klitsjko van de centrumpartij Oedar (Stoot) slaagde er daarna met moeite in om de ‘autonome’ protestbeweging te overtuigen van een ‘gevechtspauze’. De ‘autonomen’ trokken vorige week het initiatief naar zich toe door nieuwe barricades op te werpen.

In Lviv en Rivne zijn vanmorgen barricades opgeworpen. Gisteren werden daar de provinciale bestuursgebouwen bestormd. Ook in Zjitomir drongen betogers het gebouw binnen. In Lviv, het politieke centrum van het Oekraïense nationalisme, werd de provinciaal gouverneur gedwongen zijn ontslagbrief schrijven. In Tsjerkasi heroverde de politie het bestormde gouvernement later weer. Daarbij werden bijna 60 mensen gearresteerd en viel één zwaargewonde.

In Kiev zelf werd het ministerie van Landbouw door demonstranten overgenomen. Deze uitbreiding van de Maidan, zoals de protestbeweging heet, kan tot dubbele machtsstructuren leiden. Nadat het parlement Verchovna Rada vorige week een reeks openbare ordewetten aannam, die een dag later door president Janoekovitsj werden bekrachtigd, erkent de Maidan de officiële volksvertegenwoordiging niet meer en heeft ze een alternatieve Volksraad uitgeroepen.

    • Hubert Smeets