Prinses Margarita in NRC: verhoudingen ‘volledig genormaliseerd’

De verhoudingen tussen prinses Margarita en haar familie zijn “volledig genormaliseerd”. Dat zegt Margarita vandaag in een gesprek met NRC Handelsblad. “Het vertrouwen had een flinke deuk opgelopen. Ik heb het echt moeten terugwinnen.”

Prinses Margarita vorig jaar tijdens een evenement in het Conservatorium Hotel in Amsterdam.
Prinses Margarita vorig jaar tijdens een evenement in het Conservatorium Hotel in Amsterdam. Foto ANP / Freek van Asperen

De verhoudingen tussen prinses Margarita en haar familie zijn “volledig genormaliseerd”. Dat zegt Margarita vandaag in een gesprek met NRC Handelsblad. “Het vertrouwen had een flinke deuk opgelopen. Ik heb het echt moeten terugwinnen. Het feit dat ze het opnieuw met mij aandurfden vind ik groots, om niet te zeggen… ontroerend.”

Prinses Margarita, de oudste dochter van Irene van Lippe-Biesterfeld en Carlos Hugo de Bourbon de Parme, scheidde in 2006 van Edwin de Roy van Zuydewijn, na een bewogen periode. De twee vertelden in weekblad HP/De Tijd over een hoog opgelopen familievete. “Ik ben een ander mens geworden”, zegt de prinses, die in 2008 trouwde met de jurist Tjalling ten Cate en twee dochters kreeg. “Ik heb lang niet zo veel energie en zekerheid gehad.”

‘Ik rijd niet mee op de rug van een ander’

Margarita is deze week actief voor Jumping Amsterdam, waar zij bestuurslid is. Naast het onderhouden van contacten met vrijwilligers is zij belast met sponsorwerving. “Ik put met terughoudendheid uit mijn netwerk”, zegt zij:

“Ik laat mij niet voorstaan op mijn achtergrond. Of om in paardensporttermen te blijven: ik rijd niet mee op de rug van een ander.”

De Oranjes hebben een hechte band met de hippische sport. Prins Bernhard is medeoprichter van Jumping Amsterdam en oud-voorzitter van paardensportfederatie FEI. Prinses Beatrix (75) en prinses Irene (74) zijn het rijden volgens prinses Margarita niet verleerd. “Mijn tante is bijna 76, maar rijdt nog als de beste. Wie haar begeleidt moet goed fit zijn.”

Lees in NRC Handelsblad het gehele interview met Margarita.