Ploggen is het nieuwe bloggen

Een foto van de vaatwasser, van een douchekop en de stofzuiger, van een boodschappenlijstje en een computerscherm. Dat is de essentie van het ploggen; bloggers die hun hele dag in foto’s vastleggen en ’s avonds een fotodagboek online zetten.

De plog, kort voor photo-log, lijkt het Nederlandse internetlandschap in rap tempo in een grote verzameling huis- tuin- en keukenkiekjes te veranderen.

Martine de Jong, blogger sinds 1999, werd onbedoeld aanstichter van het nieuwe online fenomeen toen ze op 2 december haar eerste fotoverslag op haar blog 10e.nl plaatste. „Ik zette altijd al foto’s van alledaagse dingen op mijn blog”, zegt De Jong, „maar nu besloot ik om structureel een jaar lang elke dag om 23.59 uur een fotoverslag van mijn dag te plaatsen.”

Voor het gemak gaf ze het project de naam ploggen: „Om toch wat onderscheid te maken met de rest van mijn activiteiten.” Al snel kreeg de plog navolging. Tientallen andere bloggers zijn inmiddels een eigen plog gestart. Toen afgelopen week marketeer Tristan Lavender in milde paniek twitterde dat het hoog tijd is voor een plog-marketingstrategie, leek het woord ploggen online definitief een begrip te zijn geworden.

Niet iedereen is enthousiast. Jeroen Mirck, journalist en zelf ook actief blogger op Jeroenmirck.nl, reageert in eerste instantie kritisch op de plog. „Ploggen lijkt op het maken van selfies, maar dan voor snobs”, zegt hij in een blogpost, „maar ik geloof wel dat de meeste ploggers het sympathiek bedoelen.”

Zelf is Mirck niet van plan de trend te volgen maar hij ziet wel positieve kanten aan de plotselinge populariteit van ploggen. „Ik vind het leuk dat het ambachtelijke bloggen, dat alweer een tijdje uit is, zo weer in de spotlights wordt gezet”, zegt Mirck. Maar hij vraagt zich af wat er nu eigenlijk zo nieuw aan is. „In principe is fotobloggen zo oud als het bloggen zelf. Daarnaast bewijzen Instagram, Pinterest en selfies dat het vastleggen van je leven op foto’s actueler is dan ooit.”

Het ploggen is niet meer of minder dan een label geven aan een praktijk die op sociale media al tijden bestaat, zegt ook social media-expert Thomas Boeschoten: „Op Instagram plaatsen mensen af en toe een plaatje. Het verschil met iemand die ‘plogt’ is dat hij of zij, met een vooropgezet plan, de hele dag door foto’s maakt.”

Het resultaat is opvallend minder spectaculair dan de vaak zorgvuldig geënsceneerde selfies of gefilterde Instagram kiekjes die elders op internet te vinden zijn. De foto’s op de plog van Martine de Jong tonen niet meer dan alledaagse taferelen: een vrachtwagen die door de straat rijdt, een glas thee, een foto van haar kinderen, en dat allemaal zonder enige filters of andere opsmuk.

Zelf verbaast Boeschoten zich er dan ook over wat het ploggen nu precies zo populair maakt. „Doordat je jezelf oplegt te gaan ploggen, zal je niet altijd de meeste boeiende dingen fotograferen, je maakt immers foto’s omdat je plogt. En wie wil er nou naar een reeks oninteressante beelden kijken? Maar misschien zit in dat alledaagse juist wel de kracht.”

Kennelijk boeit het toch flink wat mensen, want sinds Martine de Jong haar eerste plog introduceerde zijn de bezoekersaantallen op haar website, naar eigen zeggen, flink toegenomen. Zelf begrijpt ze eigenlijk ook niet echt wat de aantrekkingskracht achter de fotolijstjes is: „Het is volgens mij een soort soap, terwijl ik eigenlijk niets meemaak.”

Ook beautyblogger Cynthia Schultz, beter bekend al Miss Lipgloss, is een plog begonnen. Op haar website miss- lipgloss.nl, dat dagelijks al zo’n 45.000 tot 50.000 unieke bezoekers trok, zijn de bezoekersaantallen ook omhoog geschoten.

Toch waren niet alle bezoekers te spreken over haar plogs. Een van hen plaatst het volgende commentaar: „Ik snap echt niet waarom hordes mensen geïnteresseerd zijn in jouw boodschappenlijstjes en de zoveelste foto van de Thorbeckegracht in Zwolle. Persoonlijk vond ik de plogs (vies woord ook) echt heel erg saai en ik sla ze dan voortaan ook over.”

Dat soort reacties maakten Schultz wel onzeker, dus opende ze een poll en liet ze haar bezoekers stemmen of ze zou moeten blijven ploggen. Maar liefst 80 procent van de stemmers beantwoorde die poll positief, iets dat werd ondersteund door honderden commentaren op haar website.

Schultz blijft dus doorgaan met haar plog, iets wat ze iedere maand, een week lang intensief doet. „Ik ben ervan overtuigd dat het ploggen nog wel eens erg groot kan gaan worden. Voorheen had je natuurlijk ook al de zogenaamde vlogs, waarbij bloggers een videodagboek van hun leven maken en dat op YouTube zetten, maar zo’n video komt wel heel dichtbij. Een foto is wat dat betreft minder eng, en is bovendien veel makkelijker om te maken. Daarom denk ik dat het aantrekkelijk is voor een zeer grote groep mensen.

Boeschoten blijft sceptisch. „Met dit soort dingen is het moeilijk te voorspellen of het echt een trend wordt. De kans is vrij groot dat er een klein groepje mensen heel succesvol wordt en er behoorlijk wat aandacht mee weet te genereren, terwijl het overgrote deel van de plogs nauwelijks zal worden bekeken.”

„Trend of niet, ik blijf gewoon lekker ploggen”, zegt Martine De Jong. „In ieder geval nog tot het einde van het jaar.”

    • Leonie Veerman