Pinguïns in Paradiso, Mondriaan en Holland Dance Festival

Beeld uit de voorstelling 'Titanic' van het Ballet de Marseille, dat in februari te zien is tijdens het Holland Dance Festival in Den Haag. Screenshot Youtube.com

Aankomend weekend schittert vooral de Hofstad qua activiteiten, aangezien daar het Holland Dance Festival neerstrijkt, een tentoonstelling over Mondriaan de deuren opent en foto’s van genomineerden van de Zilveren Cameraprijs te zien zijn. Pinguïn- en radioliefhebbers vervoegen zich daarentegen naar Amsterdam.

GAAN // Mondriaan en het kubisme

vanaf 25 januari t/m 11 mei, Gemeentemuseum, Den Haag
Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Piet Mondriaan (1872 – 1944) in New York overleed. Het Haagse Gemeentemuseum, dat de grootste collectie Mondriaans ter wereld heeft hangen, stelde ter gelegenheid van het Mondriaanjaar de speciale tentoonstelling ‘Mondriaan en het kubisme’ samen. In de tentoonstelling zijn werken te zien uit Mondriaans periode in Parijs, waar hij tussen 1912 en 1914 verbleef om het kubisme te bestuderen.

NRC-kunstredacteur Pieter van Os schreef gisteren dat Mondriaan het in die periode nog niet gemaakt had als kunstenaar. Van Os interviewde de Mondriaanrestaurateur van het Gemeentemuseum, Hans Jansen. Volgens Janssen zocht Mondriaan “de kunstenaars van de vernieuwing” in Parijs:

“Maar het beeld van de onbegrepen, voor zichzelf werkende kunstenaar die zich afzondert van zijn tijd en leeft als een kluizenaar, behoeft wel bijstelling. Hij ging naar Parijs om de kunstenaars van de vernieuwing te ontmoeten. Hij wilde ook graag worden opgemerkt. Zo woonde hij alle openingen bij. Kunstenaar Jacob Bendien noemde hem niet voor niets Piet-zie-je-me-niet.”

Bekijk hoe de Britse hedendaagse kunstenaar David Batchelor inspiratie haalt uit Mondriaans werk:

GAAN // Pinguïns in Paradiso

zaterdag 25 januari, Paradiso, Amsterdam, €45,-
De titel zou misschien doen vermoeden dat het hier om een geëxporteerd dierentuinfeest gaat, maar dat is niet zo. Geen échte pinguïns in Paradiso, wél Pinguïn Radio. Het online radiostation organiseert een feestje voor het tweejarig bestaan. De deejayende pinguïns vormen de doorstart van Kink FM, dat in 2011 na zestien jaar ter ziele ging. Behalve een verjaardagsfeest is de avond ook een crowdfundactie om geld binnen te halen zodat Pinguïn Radio plaatjes kan blijven draaien, vandaar de toegangsprijs van 45 euro.

De optredende acts in Paradiso zijn niet mis: Will & The People (bekend van zomerhit ‘Lion In The Morning Sun’), Little Green Cars (zorgden voor blije gezichten op de afgelopen Lowlands), Birth of Joy (vorige week nog op Eurosonic/Noorderslag), Swim Deep en Catfish & The Bottlemen, en meer staan op het programma.

Voor meer info bekijk je het blokkenschema.

Voor de oprichting van het radiostation verzon Pinguïn Radio twee jaar geleden een ludieke actie: ze ‘lieten een pinguïn los’ in Utrecht:

KIJKEN // Internationaal Film Festival Rotterdam

22 januari tot 2 februari, diverse locaties, Rotterdam

Sinds afgelopen woensdag zit gansch filmland weer in Rotterdam voor het International Film Festival Rotterdam, oftewel het IFFR. Dit jaar staan de thema’s survivalfilms en Europese cinema centraal. De filmredactie van NRC Handelsblad tipte deze twaalf films van het uitgebreide programma, en maakte ook een speciale ‘survivalgids’ voor overleven op het IFFR.

Bekijk de trailer van de openingsfilm, de sciencefictionfilm Her van regisseur Spike Jonze. Daarin wordt Joaquin Phoenix verliefd op de stem van zijn geavanceerde computersysteem, gespeeld door Scarlett Johansson:

GAAN // Holland Dance Festival

zaterdag 25 januari t/m 15 februari, diverse locaties, Den Haag

Dit weekend begint in de Hofstad het tweejaarlijkse, grootste internationale dansfestival van Nederland: het Holland Dance Festival. Je kunt naar gezelschappen uit alle windstreken, zoals Bangarra Dance Theatre (Australië), Okareka Dance Company (Nieuw Zeeland) en de van oorsprong Nederlandse, maar nu in het Duitse Heidelberg opererende Nanine Linning. Zaterdagavond wordt geopend met een galavoorstelling waar Prinses Beatrix aanwezig zal zijn.

NRC-dansredacteur Francine van der Wiel schreef in januari in NRC Handelsblad over de voorstelling Titanic, die voor het eerst gemaakt werd door de Belgische choreograaf Frédéric Flamand in 1992 en vorig jaar voor de herdenking van de scheepsramp opnieuw werd uitgevoerd door het Ballet de Marseille. De voorstelling is op 7 en 8 februari aanstaande voor het eerst in Nederland te zien:

“Voor belangstellenden is het goed zich te realiseren dat Flamand zijn ballet vijf jaar vóór Camerons film creëerde. Hier dus geen fictief liefdeskoppel dat de ruiten van een automobiel laat beslaan in het vrachtruim of in een romantische omstrengeling balanceert op de boeg. [...] In het oeuvre van de Belgische choreograaf zou dat ook detoneren; zijn voorstellingen ontstaan meestal vanuit een intellectuele fascinatie, met de relatie tussen mens en technologie als zwaartepunt.”

KIJKEN // Zilveren Camera

vanaf zaterdag 25 januari, Fotomuseum, Den Haag

Den Haag is dit weekend een beetje de blikvanger in dit weekendoverzicht: in het Fotomuseum kun je vanaf zaterdag een selectie van foto’s van genomineerden voor de Zilveren Camera bekijken. De Zilveren Camera is de jaarlijkse prijs voor de beste fotojournalistiek uit Nederland. Aanstaande zondag 26 januari wordt de winnaar bekend gemaakt en reikt een jury ook de Nationale Portretprijs en de Canon Prijs uit. Eén van de genomineerden is freelance fotograaf Peter de Krom (o.a. nrc.next), die samen met nrc.next-redacteur Freek Schravensande op pad ging met een scootmobielclub uit Maassluis. Dat leverde de volgende fotoserie op:

Lees ook het bijbehorende, bijzonder grappige, artikel over de scootmobielers uit Maassluis.

    • Judith Laanen