Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Otter zet opmars voort: voor het eerst in vijftig jaar in Gelderse Poort

Er is weer een otter gezien in de Gelderse Poort.
Er is weer een otter gezien in de Gelderse Poort. Foto EPA / Axel Heimken

De otter is voor het eerst in vijftig jaar weer gezien in de Gelderse Poort, een natuurgebied tussen Arnhem en Nijmegen. Een camera heeft het dier vorige week vastgelegd, meldt de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort vandaag.

Volgens de werkgroep is het voor eerst sinds begin jaren zestig dat het dier in het Gelderse natuurgebied is waargenomen. Vorige week werden sporen van otters gevonden, waarop de werkgroep een cameraval plaatste. Daarop is een volwassen otter nu gezien:

De otter zou al zeker enkele weken in het gebied zijn. Er wordt nog onderzoek gedaan of er meer otters zijn.

Eerder deze maand werd al bekend dat de otter weer gezien is in het Groene Hart, het natuurgebied in de Randstad. Otters stierven zo’n 25 jaar geleden uit in Nederland maar kregen in 2002 een nieuwe kans toen ze in verschillende regio’s werden uitgezet. Sindsdien duikt de otter in steeds meer natuurgebieden op.