Orthopedagoog krijgt 3 jaar cel en tbs voor misbruik van vijf jongens

Bord van de rechtbank in Haarlem. Foto ANP / Marcel Antonisse

Orthopedagoog en oud-GroenLinks bestuurslid in Haarlem Cees van D. heeft vandaag drie jaar celstraf gekregen. De rechtbank in Haarlem legde ook tbs op voor het seksueel misbruik van vijf jongens tussen de 12 en 16 jaar oud. De minderjarige slachtoffers waren bij Van D. in therapie vanwege hun psychische of pedagogische problemen.

De 59-jarige Haarlemmer werd ook veroordeeld voor het bezit van een collectie kinderporno, bestaande uit 39 afbeeldingen. Bij Van D. werden aanzienlijk meer foto’s en films op de laptop en externe harde schijf aangetroffen, maar daarvan waren op de dagvaarding geen feitelijke omschrijvingen vermeld. De dagvaarding is om die reden dan ook deels nietig verklaard.

Sinds 2012 in voorarrest

De rechtbank vindt het kwalijk dat de man zich vergreep aan de kwetsbare, jonge slachtoffers die hij behandelde. Zij gingen juist naar hem toe om aan hun problemen te werken, maar hij maakte misbruik van hun vertrouwen.

Van D. zit al sinds 2012 in voorarrest nadat er aangifte tegen hem werd gedaan. Tijdens het onderzoek kwamen veel gevallen van ontucht naar voren met kinderen die hij had behandeld. Van D. is vanwege zijn “pedofiele stoornis” volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar.

De behandelkamer deed hij op slot

Het is niet de eerste keer dat de Haarlemmer is veroordeeld voor het misbruiken van kinderen. In 2011 werd hij veroordeeld tot achttien maanden cel voor het meerdere malen verkrachten van een dertienjarige jongen die bij hem in behandeling was.

De orthopedagoog misbruikte de jongen tijdens massages die spanning moesten wegnemen. De behandelkamer deed hij op slot. De rechtbank nam het de orthopedagoog zeer kwalijk dat hij het vertrouwen van de jongen en diens moeder op “de meest ernstige manier had beschaamd”.

Van D. mocht na zijn veroordeling niet meer als pedagoog werken en moest zich laten behandelen. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden in de periode voor zijn veroordeling, tussen 2004 en 2011. Hoewel hij nu is veroordeeld voor misbruik van vijf kinderen, heeft hij bekend twaalf slachtoffers te hebben gemaakt.

    • Laura Klompenhouwer