Onenigheid commissies euthanasie

Regionale toetsingscommissies voor euthanasie zijn het onderling soms niet eens over zorgvuldig medisch handelen. Dat blijkt uit vertrouwelijke correspondentie uit de afgelopen jaren tussen leden van de vijf verschillende commissies over hun oordelen. De documenten zaten in een archiefkast van de overheid die door een paar uit Sibculo, Overijssel, was gekocht.

Zo was in 2010 discussie over euthanasie, beoordeeld als zorgvuldig door een arts die de patiënt nooit eerder had gezien. „Ik zet het ook bij de rariteiten”, mailt de secretaris van een toetsingscommissie.

Artsenorganisatie KNMG constateert in een reactie dat het in bepaalde gevallen gebruikelijk is elkaars conceptoordelen van commentaar te voorzien. Ook psychiater Boudewijn Chabot is „blij” dat toetsingscommissies elkaar beoordelen. „Daardoor houden ze elkaar scherp.” Wel roept de vondst bij hem de vraag op in hoeverre de geheimhouding wordt nageleefd.

In de documenten zit ook een brief, uit 2008, waarin wordt verteld dat artsen die euthanasie uitvoeren, door apothekers regelmatig worden afgescheept met middelen waarvan de datum is verstreken. De KNMG kon vanmorgen niet zeggen of dit nu nog gebeurt.

    • Arjen Schreuder