Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Oekraïne past omstreden anti-demonstratiewetten aan

Activisten bewaken een barricade in het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev.
Activisten bewaken een barricade in het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev. AFP / Sergei Supinsky

De strengere anti-demonstratiewetten in Oekraïne, die een week geleden van kracht werden, worden aangepast. Dat maakte de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj vanmiddag bekend tegenover een EU-commissaris, schrijft persbureau AFP: “We zullen veranderingen doorvoeren om de problemen op te lossen’.

De nieuwe wetten leggen het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting aan banden en maken gevangenisstraffen tot vijf jaar mogelijk. President Janoekovitsj wilde de protestbeweging, die in Kiev en andere Oekraïense steden maandenlang demonstreerde tegen zijn regering, met de nieuwe wetgeving definitief het zwijgen opleggen.

De VS en Europa hebben na aankondiging van deze wetten opnieuw hun zorgen geuit over het geweld in Oekraïne. Ze noemden de wetten “ondemocratisch” en “repressief”. De afgelopen dagen zijn deze demonstraties opnieuw fel opgelaaid.

Op de Oekraïense nieuwssite espreso.tv is een livestream vanuit Kiev te volgen:
http://www.youtube.com/watch?v=jrZcAsPKK74

Janoekovitsj herschikt overheid

Daarnaast kondigde Janoekovitsj vanmiddag aan dat hij volgende week, tijdens een speciale bijeenkomst van het parlement, zijn kabinet zal herschikken. Dinsdag wordt er een nieuw kabinet gepresenteerd.

“We nemen tijdens deze sessie een beslissing en ik zal zelf een decreet ondertekenen. We stellen een regering samen dat het meest professionele team mogelijk zal vormen.”

Janoekovitsj heeft verder beloofd amnestie te verlenen aan betogers die zijn gearresteerd bij de protesten van de afgelopen tijd. Hij waarschuwde ten slotte wel de oppositie, dat hij ‘alle wettelijk toegestane middelen’ zal inzetten op het moment dat zijn regering en de oppositie niet tot een akkoord komen.

Een van de Oekraïense oppositieleiders liet gisteravond nog weten optimistisch te zijn dat er een einde aan het geweld komt dat de hoofdstad Kiev de afgelopen dagen in zijn greep hield. De oppositieleiders die deelnamen aan de gesprekken riepen hun aanhangers op tot een ‘bestand’ met de politie, dat vooralsnog standhoudt. Janoekovitsj weigerde eergisteren nog met leiders van de oppositie in overleg te treden.

VS waarschuwde Oekraïne: de-escaleer de situatie

De oorspronkelijke aanleiding voor de protesten was de weigering van Janoekovitsj om een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie te ondertekenen. In plaats daarvan zocht de president toenadering tot Rusland. De protesten verliepen lange tijd grotendeels vreedzaam, maar afgelopen weekeinde sloeg de vlam in de pan. Er zouden inmiddels vijf mensen zijn overleden.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden waarschuwde eerder gisteravond dat als Janoekovitsj de situatie niet de-escaleert, dat dit consequenties kan hebben voor het land.

Olaf Koens, correspondent voor de Volkskrant, twitterde eerder vandaag een kaartje van de huidige situatie in het land:

Twitter avatar obk Olaf Koens Oekraïne vandaag. Blauw: Janoekovitsj de controle. Blauw-geel: demonstranten. Roze: protest. Rood: bestormingen. http://t.co/kJt7oHNPn2