Noord-Korea roept Zuiden op tot einde vijandelijkheden

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Foto AFP / KCNA via KNS Republic of Korea

Noord-Korea heeft in een open brief aan Zuid-Korea, kort voor een militaire oefening van het Zuiden met de VS, opgeroepen tot een einde aan alle vijandelijkheden en de militaire spanning tussen de landen. Dat meldt persbureau AFP. In voorgaande jaren klonk er rond de militaire oefeningen juist oorlogsretoriek uit het Noorden.

De brief van het Noord-Koreaanse Nationale Defensie Comité (NDC), de belangrijkste militaire instelling in het land, zou in opdracht van leider Kim Jong-un zijn verstuurd. Er staat onder meer in:

“Om de omgang tussen het Noorden en het Zuiden te verbeteren, is het belangrijk een moedige beslissing te nemen om een einde te maken aan alle vijandige militaire acties.”

Het NDC heeft deze week meerdere voorstellen gedaan waarin Zuid-Korea wordt opgeroepen de gezamenlijke militaire acties met de VS, zoals oefenvluchten met bommenwerpers, tot een eind te brengen. Ook stelde het NDC voor de escalatie van beledigingen tussen de twee landen te stoppen.

Seoul heeft de voorstellen van Noord-Korea geweigerd. Het noemt de voorstellen “misleidende propaganda-oefeningen” en waarschuwde dat dit ook zou kunnen betekenen dat Pyongyang juist provoceert om een confrontatie tussen de twee landen uit te lokken.

Noord-Korea: jammer van de negatieve positie

Noord-Korea reageert op deze aantijgingen in de brief en noemt het “jammer dat de Zuid-Koreaanse autoriteiten deze incorrecte houding en negatieve positie innemen”. Het Zuiden zou “ons serieuze en oprechte voorstel niet zonder na te denken moeten betwijfelen, verkeerd moeten interpreteren en zo snel moeten afwijzen”.

Pyongyang vervolgt dat het niet van Zuid-Korea vraagt dat het zijn gewone activiteiten opschort, maar roept wel op “deze oefeningen (met de VS) te stoppen om een oorlog met de hulp van externe krachten te vermijden”.

Ieder jaar nemen rond deze tijd de spanningen toe in Korea door de jaarlijkse oefeningen van het Zuiden met de VS. Het Noorden ziet die oefeningen als training voor een invasie van het Noorden. Vorig jaar leidde dat tot grote spanningen tussen de landen, waarbij Noord-Korea zelfs dreigde kernproeven te zullen uitvoeren.

    • Anouk van Kampen