Nelson, er zit een haas in je oor

Er zit een kleine haas verstopt in het oor van Nelson Mandela. En daar is de Zuid-Afrikaanse regering niet blij mee.

De haas in kwestie is verstopt in het standbeeld van Mandela in Pretoria. Omdat het de twee beeldhouwers verboden was om een handtekening in het beeld te krassen, besloten ze die op een alternatieve manier achter te laten: met een haasje in het oor van de overleden oud-president.

De kunstenaars Andre Prinsloo en Ruhan Janse van Vuuren maakten het negen meter hoge werk in opdracht van de regering. Het werd een dag na de begrafenis van Mandela in Pretoria onthuld.

De kunstenaars kozen voor een haas in het oor om hun ongenoegen te uiten, omdat het woord ‘haas’ in het Afrikaans ook ‘haast’ betekent. En dat verwijst weer naar het feit dat ze het standbeeld in haast moesten maken.

Inmiddels heeft Zuid-Afrika de heren opgedragen om de haas uit het oor te verwijderen en zo „de waardigheid van het beeld” te herstellen. „We willen dat dit standbeeld voor de Zuid-Afrikanen staat voor hoop en niet refereert aan een haas”, aldus een woordvoerder van de regering tegenover de BBC. De kunstenaars hebben hun excuses aangeboden. Wanneer de haas wordt verwijderd is nog onduidelijk.

    • Nando Kasteleijn