Nadal klopt Federer en staat in finale van Australian Open

Nadal doet zijn haarband om tijdens zijn halve finale op de Australian Open. Foto AFP / Saeed Khan

Rafael Nadal heeft ten koste van Roger Federer de finale van de Australian Open bereikt. De Spanjaard, in Melbourne als tweede geplaatst, won in drie sets van zijn Zwitserse tegenstander: 7-6, 6-3, 6-3.

Federer, de nummer zes van de plaatsingslijst, zag zijn kansen op een finaleplaats in de Australian Open slinken door een forse reeks fouten. Hij maakte vijftig onnodige fouten, het dubbele van Nadal. Federer had, wetende dat hij het spel kort moest houden om kans te maken, gekozen voor een risicovolle speelwijze.

In de eerste set leek deze strategie niet onsuccesvol. Federer hield Nadal goed bij. Omdat beide spelers goed serveerden, kwam er een tiebreak aan te pas. Daarin was de eenmalig winnaar in Melbourne Nadal met 7-4 de sterkste.

Tweede set: Federer worstelt

In de tweede set kreeg Federer het steeds moeilijker. Hij had in toenemende mate moeite zijn service te behouden, waarna in de zesde game de onvermijdelijke break volgde. Nadal sloeg toe op zijn zevende breakpoint van de wedstrijd. Federer had er op dat moment pas één gehad.

In de derde set toonde Federer veerkracht door een break achterstand ongedaan te maken. Nadal voerde daarna de druk op en forceerde in de zevende game wederom een break. Viervoudig winnaar Federer moest bij 3-5 serveren om in de wedstrijd te blijven, maar slaagde daar niet in.

Nadal in finale tegen ‘first timer’ Wawrinka

Nadal treft zondag in de finale de Zwitser Stanislas Wawrinka, die gisteren in vier sets van de Tsjech Tomas Berdych won. Nadal geldt als de grote favoriet. Wawrinka debuteert in de eindstrijd van een grandslamtoernooi, terwijl Nadal al jaren aan de top meeloopt en die dikwijls domineert.

De vrouwenfinale gaat morgen tussen Dominika Cibulkova en Na Li.

    • Pim van den Dool