‘Moslimleider CAR vermoord door christelijke militie’

Moslimvrouwen-en kinderen zijn voor geweld gevlucht en zoeken onderdak in een kerk in Boali, een stad ten noord-westen van Bangui. Foto AP/Jerome Delay

Een voormalige minister in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) die de islamitische staatsgreep van vorig jaar steunde is vandaag vermoord door een christelijke militie. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt tegenover persbureau AP.

Joseph Kalite werd vermoord bij een moskee in de hoofdstad Bangui. Volgens ooggetuigen werd de auto van Joseph Kalite aangevallen door christelijke strijders en werd de ex-minister vervolgens met machetes om het leven gebracht. Het nieuws van Kalites dood is de zoveelste reden tot zorg voor de moslimgemeenschap in de CAR.

Michel Djotodia, die deze maand terugtrad als president, greep vorig jaar de macht met hulp van islamitische strijders. De coup liep uit op een ramp voor de christelijke meerderheid in het land, die het slachtoffer werd van moordpartijen door de islamitische machthebbers.

Djotodia onder grote druk afgetreden

De afgelopen weken zijn moslims in het nauw gedreven door christelijke milities. Vorige maand ondernam een christelijke militie een poging tot een staatsgreep. Onder groeiende internationale druk besloot Djotodia een week of twee geleden zijn macht over te dragen.

Catherine Samba-Panza is hierop afgelopen week verkozen tot interim-president van de CAR, de burgemeester van hoofdstad Bangui. Haar taak is om een eind te maken aan het sektarisch geweld van de afgelopen maanden en het land voor te bereiden op verkiezingen.

Door het geweld zijn inmiddels zo’n 900.000 mensen, een vijfde van de totale bevolking, op de vlucht geslagen. Sinds de Kerst neemt het aantal snel toe. Veel mensen trekken naar de hoofdstad Bangui.(Novum)