Microsofts cijfers zijn goed, nu de topman nog

Vijf maanden nadat Steve Ballmer zijn vertrek als topman van Microsoft aankondigde is het nog altijd onduidelijk wie hem opvolgt. Het Amerikaanse technologiebedrijf maakte gisteren – positieve – cijfers bekend en er was stille hoop dat Microsoft de naam van de nieuwe baas op dit moment zou bekendmaken of op z’n minst zou laten doorschemeren wanneer een aankondiging is te verwachten. Maar beleggers tasten ook na gisteren nog steeds in het duister over wie het bedrijf gaat leiden.

Bill Gates, die deze week op het World Economic Forum in Davos sprak, leidt de commissie die de nieuwe topman kiest. Zelfs met Microsofts zoekmachine Bing – waarvan het marktaandeel in de VS steeg tot 18 procent – blijkt een nieuwe topman lastig te vinden. Kandidaten die de revue al passeerden zijn afkomstig van Ford (Alan Mullaly), Ericsson (Hans Vestberg), Nokia (Steven Elop) en Microsoft zelf (Tony Bates).

Naar verluidt wil Bill Gates, als de nieuwe topman daar prijs op stelt, zich intensiever met Microsoft bemoeien. De rijkste man op aarde wijdt zijn leven nu aan liefdadigheid, maar is op de achtergrond nog altijd nauw betrokken bij het bedrijf dat hij in 1974 oprichtte.

Gates houdt de vinger aan de pols omdat Microsoft zich in een belangrijke overgangsfase bevindt. Zakelijke klanten stappen over van softwarelicenties naar abonnementen op webdiensten en in de consumentendivisie verliest de pc terrein op smartphones en tablets. Dat heeft gevolgen voor Microsofts belangrijkste inkomstenbronnen, Office en Windows.

Steve Ballmer gooide in het jaar voor zijn vertrek de indeling van het bedrijf overhoop. De strategie in de consumentenmarkt begint vruchten af te werpen. De nadruk ligt op de combinatie van eigen hardware en software, zoals bijvoorbeeld spelconsole Xbox. Er werden in het afgelopen kwartaal 7,4 miljoen van die gamemachines verkocht, waarvan 3,9 miljoen van de nieuwe Xbox One (nog niet in Nederland te koop).

In het mobiele segment zet Microsoft alles op alles om Apple en Google bij te benen. Surface, de tablet-pc die Microsoft zelf ontwikkelde, lijkt de kinderziektes – een te hoge prijs en een gebrek aan aansprekende software – te overwinnen. Mede dankzij een intensieve marketingcampagne steeg de Surface-omzet van 400 miljoen dollar naar 893 miljoen.

Microsoft maakte niet bekend hoeveel tablets er verkocht zijn. Maar het zijn er meer dan vorig jaar, toen een afboeking van 900 miljoen dollar werd genomen op niet verkochte tablets.

Microsoft is van plan de smartphonetak van Nokia over te nemen. Nokia maakte gisteren teleurstellende cijfers bekend. Van de Lumia-telefoons, die draaien op Windows Phone, werden 8,2 miljoen exemplaren verkocht; het was geen hit tijdens de feestdagen. Microsoft meldde echter wel een groei in de Windows Phone-opbrengsten. Wellicht is dat te danken aan de licentiegelden die Microsoft ontvangt van Android-makers. In het begin van de patentenoorlog sloot Microsoft al een paar goede deals met telefoonmakers.

Maar Google Android, geïnstalleerd op driekwart van alle smartphones, blijft een probleem voor Microsoft. Om marktaandeel te winnen moet Windows Phone beter overweg kunnen met goedkope telefoons en moeten de licentiekosten naar beneden. Dat zou fabrikanten als Samsung, HTC en Sony kunnen overhalen om nieuwe toestellen voor Windows Phone te ontwikkelen.

Microsofts totale kwartaalomzet kwam uit op 24,5 miljard dollar, een groei van 14 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012. De winst kwam in het tweede kwartaal – Microsoft rapporteert in gebroken boekjaren – uit op 7,8 miljard dollar, een stijging van 3 procent. Met name de zakelijke tak deed het goed. De inkomsten van Microsofts server- en webdiensten stegen, en de omzet van Office 365, het abonnement op Microsofts kantoorsoftware, verdubbelde.

In de pc-markt bleef de schade beperkt. De inkomsten uit de Windows-tak daalden met 3 procent, omdat met name consumenten minder nieuwe pc’s kopen. Daar heeft de introductie van Windows 8 en 8.1 tot op heden geen verandering in kunnen brengen.

    • Marc Hijink