Kluivert stopt na het WK als assistent bij Oranje

Kluivert hoopt na het WK zelfstandig als coach aan de slag te gaan. Foto ANP / Sander Koning

In het spoor van bondscoach Louis van Gaal stopt Patrick Kluivert na het WK in Brazilië als assistent bij het Nederlands elftal. De 37-jarige oud-spits vindt het tijd voor de “volgende stap”, zegt hij vanochtend in De Telegraaf.

“Ik wil op eigen benen staan of een grote coach - zoals Van Gaal - assisteren”, zegt Kluivert:

“Op het moment dat ik mijn contract tekende, heb ik directeur betaald voetbal Bert van Oostveen al laten weten dat het assistentschap in principe voor twee jaar zou zijn.”

Kluivert, die eerder trainer van Jong FC Twente was, hoopt in de nabije toekomst als hoofdcoach aan de slag te gaan. “AC Milan heeft zijn nek voor Clarence Seedorf uitgestoken. Ik hoop dat een club - nationaal of internationaal - dat ook voor mij zal doen.”

‘Louis heeft me een betere trainer gemaakt’

Een van de redenen voor Kluivert om weer als clubtrainer aan de slag te willen, is dat hij het dagelijkse contact met spelers mist:

“Twee jaar meelopen met Louis heeft me een betere trainer gemaakt. Daar twijfel ik niet aan. Hij behoort tot de beste coaches in de wereld. Ik ken hem natuurlijk al veel langer. Uit mijn tijd als speler ook, maar hij heeft me als trainer van AZ ook de ruimte gegeven om stage te lopen.”

    • Pim van den Dool