Rel over nieuw monument in Boedapest

Een engel die wordt aangevallen door een zwarte adelaar, zinnebeeld van de Duitse nazi’s. Daaronder de tekst „ter nagedachtenis aan alle slachtoffers”. In Hongarije is een felle discussie ontstaan over het plan van de rechts-nationalistische regering om zo’n monument op te richten op het centrale Plein van de Vrijheid in Boedapest. Premier Viktor Orbán schreef in een open brief dat het monument klaar moet zijn op de zeventigste verjaardag van de Duitse bezetting van Hongarije, op 19 maart 1944. Respect voor de slachtoffers „is een teken van menselijkheid, niet van politiek of partijkleur”. Critici zien dat anders. Een groep historici schreef in een open brief: „De Hongaarse Holocaust gebeurde met de actieve deelname van de Hongaarse autoriteiten. Maar het geplande gedenkteken legt alle verantwoordelijkheden alleen bij de Duitsers.” Zij verwerpen het plan als een poging te ontkennen dat Hongarije vóór 1944 een bondgenoot van Berlijn was. Andere critici zeggen dat Orbáns partij in aanloop naar de verkiezingen van april de extreem-rechtse en antisemitische partij Jobbik wind uit de zeilen wil nemen. Jobbik-leider Gabor Vona wil zondag in Londen een verkiezingsbijeenkomst houden, op Holocaust Memorial Day. Van verscheidene Britse kanten is gepleit voor een inreisverbod voor Vona.