Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Grote problemen met software en betrouwbaarheid JSF’

De ontwikkeling van de JSF verloopt al jaren problematisch.
De ontwikkeling van de JSF verloopt al jaren problematisch. Foto ANP / Marco Ferrageau

De problemen met de JSF zijn nog niet voorbij. Uit een nieuw rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie blijkt dat de software, de mogelijkheden voor onderhoud en de betrouwbaarheid van het gevechtsvliegtuig nog niet op orde zijn, zo meldde persbureau Reuters gisteravond.

Door de problemen is het de vraag of het US Marine Corps de JSF’s halverwege 2015, zoals nu de planning is, wel in gebruik kan nemen. In het rapport staat onder meer dat de software van de vliegtuigen nog op een “onacceptabele” manier functioneert. Daarom is het de verwachting dat het testen van de Block 2B-software, die nodig is om de vliegtuigen van het Marine Corps klaar te stomen voor gebruik tijdens gevechten, dertien maanden vertraging oploopt.

Nederland besloot vorig jaar na jaren van politiek gesteggel tot aanschaf van de JSF. In totaal schaft Nederland 37 JSF’s aan ter vervanging van de F-16. Voor de aanschaf is 4,5 miljard euro gereserveerd. Het is niet meteen duidelijk of de problemen met de JSF ook gevolgen hebben voor de toestellen die Nederland heeft besteld of dat ze enkel gelden voor het type toestellen van het Marine Corps.

JSF-programma duurste wapenprogramma in geschiedenis VS

Meer in het algemeen stelt het rapport dat er nog te veel problemen zijn met de betrouwbaarheid van de JSF en dat onderhoud van het vliegtuig moeilijker is dan aanvankelijk gedacht. Ook blijft de JSF van fabrikant Lockheed Martin volgens de rapporteur van het Amerikaanse ministerie van Defensie kwetsbaar voor raketaanvallen.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie kan niet op de inhoud van het rapport reageren, omdat Nederland hier nog niet over geïnformeerd is. Ze zegt wel dat de problemen zoals Reuters die beschrijft al bekend waren. “Er is geen aanleiding voor nieuwe zorgen.”

Luitenant-generaal Chris Bogdan, bij het Pentagon verantwoordelijk voor de JSF, zegt in een reactie tegen Reuters dat het rapport accuraat is en dat het ministerie op de hoogte is van de problemen. Volgens Bogdan wordt er door zijn team hard gewerkt aan het oplossen van de problemen. “We erkennen dat er nog altijd risico’s zijn, maar die kennen we, en ze zijn goed te managen.” Bogdan denkt dat het Marine Corps volgend jaar al wel met de JSF kan gaan vliegen.

Het JSF-programma is met een voorlopig totaalbedrag van 392 miljard dollar het duurste wapenprogramma uit de Amerikaanse geschiedenis. De ontwikkeling van het toestel begon in 2001 en loopt jaren achter op schema, waardoor de kosten al zeventig procent hoger zijn uitgevallen. Lockheed Martin bouwt toestellen voor acht landen die hebben meegeholpen aan de ontwikkeling. Naast Nederland zijn dat Groot-Brittannië, Canada, Australië, Noorwegen, Italië, Turkije en Denemarken. Israël en Japan hebben het toestel ook besteld.