Grootste val Argentijnse peso sinds 2002

De koers van de Argentijnse peso is verder onderuitgegaan. Gisteren verloor de munt van de een na grootste economie van Zuid-Amerika in één dag tijd ruim 15 procent van zijn waarde, de grootste daling sinds de Argentijnse valutacrisis van 2002.

De waardedaling van de peso past in de trend dat beleggers wereldwijd zich terugtrekken uit de opkomende economieën. Dit doen ze uit een toenemende zorgen over de groeivertraging in landen als China, Brazilië en India.

De waarde van de peso ten opzichte van de Amerikaanse dollar daalt al sinds president Fernández de Kirchner in november haar team van economisch raadgevers verving. Volgens de officiële wisselkoers was 1 dollar vorige maand zo’n 6 peso waard, intussen ligt dat boven de 8 peso. Dat laat zien dat de peso minder waard wordt.

Op de florerende zwarte markt in Argentinië is de koers van de zogenoemde ‘blue peso’ sinds het begin van dit jaar nog harder onderuitgegaan, met 28 procent. Hier is een dollar bijna 13 peso waard.

De Argentijnse centrale bank heeft de ondersteuning van de peso (door aankopen van de munt) teruggeschaald uit angst door haar dollarreserves heen te raken. Het risico op kapitaalvlucht van internationale beleggers neemt met de dag toe. In 2001 haalden die beleggers zoveel mogelijk geld uit Argentinië weg en haalden de Argentijnen zelf hun peso’s van de bank. Die wisselden zij om voor dollars. De economie raakte daardoor ontwricht.

Sinds 2011 neemt de Argentijnse regering maatregelen om de kapitaalvlucht tegen te gaan en de dollarreserves op peil te houden. De inflatie in Argentinië bedraagt naar schatting 28 procent, en die kan door de recente koersval van de peso verder oplopen.

Ook burgers worden geraakt door de maatregelen tegen kapitaalvlucht. Zij moeten hun aankopen via buitenlandse webwinkels als Amazon voortaan zelf ophalen bij douanekantoren en een importbelasting van 50 procent betalen.