Geen vertegenwoordiger homorechten mee naar Sotsji

Het kabinet neemt geen vertegenwoordiger van een organisatie die zich inzet voor de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen of transgenders (LHBT) mee naar de Winterspelen in Sotsji. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De olympische ringen in Sotsji staan al klaar. Foto EPA / Jan Woitas

Het kabinet neemt geen vertegenwoordiger van een organisatie die zich inzet voor de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen of transgenders (LHBT) mee naar de Winterspelen in Sotsji. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Twee weken geleden ontstond er ophef naar aanleiding van de zware Nederlandse delegatie - koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en minister Schippers - die naar de Spelen afreist. De Kamer vroeg Timmermans daarop tijdens het bezoek aan Sotsji te proberen een vertegenwoordiger mee te nemen die zich voor LHBT-rechten inzet. Dat gaat dus niet door, zegt Timmermans nu:

“Navraag heeft helaas uitgewezen dat een accreditatie voor een extra gast van de Nederlandse delegatie niet mogelijk is. Deelname aan de delegatie zonder accreditatie is uit overwegingen die te maken hebben met, in het licht van recente ontwikkelingen, begrijpelijke veiligheidseisen, daarmee niet mogelijk.”

Volgens Timmermans wordt wel regelmatig in de politieke contacten met Rusland over de mensenrechtensituatie en de positie van de LHBT-gemeenschap in het land gesproken:

“Het kabinet deelt de bezorgdheid zoals uitgesproken in uw Kamer en in de Nederlandse samenleving over de mensenrechtensituatie in Rusland. [...] Gelijke rechten voor LHBT vormen een belangrijk onderdeel van het Nederlandse mensenrechtenbeleid en zijn een belangrijk onderwerp in de dialoog met Rusland over de mensenrechtensituatie.”

Gesprek met Poetin aangevraagd

De Kamer vroeg ook om tijdens het bezoek met de Russische president Poetin te spreken en aandacht te vragen voor de mensenrechten in Rusland en rond het bezoek te spreken met LHBT-activisten.

Timmermans zegt dat “zoals toegezegd” het belang van mensenrechten door minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Schippers zal worden aangekaart bij NOC*NSF, die dit aan de orde zullen stellen bij het Internationaal Olympisch Comité. LHBT-belangenorganisatie COC, Rutte en Schippers zullen op 3 februari bovendien een gesprek hebben “opdat het COC het kabinet input kan geven voor de verschillende gesprekken in Sotsji”. Ook is er een verzoek ingediend voor een onderhoud met Poetin:

“Tijdens dat gesprek zal opnieuw aandacht worden gevraagd voor de mensenrechten.”

Ook zou Rutte contact leggen met Russische mensenrechtenorganisaties en LHBT-organisaties in het land, en is Schippers de mogelijkheden hiertoe aan het onderzoeken:

“Daarmee zal het kabinet opnieuw laten zien achter hun fundamentele rechten en politieke strijd te staan.”

De Olympische Winterspelen duren van 7 tot 23 februari.

    • Anouk van Kampen