Filmnacht voor de slapelozen

Zien Film

IFFR Filmnacht

Ned. 2, 00.15-05.30u

Woensdagavond opende het International Film Festival Rotterdam (IFFR), reden voor festivalsponsor VPRO om aandacht aan het festival te besteden. Maar hoe zinvol is het om dat tot diep in de nacht te doen? Denkt de VPRO echt dat er veel mensen zijn die om tien voor vier ’s nachts nog een film gaan kijken, ook al ben je een verstokte, aan insomnia lijdende cinefiel?

Voor de slapelozen: de Filmnacht bestaat uit drie films die ooit op het IFFR draaiden. Ze worden in twee gevallen voorafgegaan door interviews met de makers.

Biutiful vormt om kwart over twaalf de aftrap. De terminaal zieke kruimelcrimineel Javier Bardem dwaalt door de achterbuurten van Barcelona, op zoek naar verlossing. Om half drie volgt Les géants, een sfeervol portret van een stel door hun ouders verwaarloosde tieners die door de Ardennen zwerven en zich stoerder voordoen dan ze zijn.

Voor de anderhalve man en een paardenkop die om 03.50 uur nog op zijn, is er als beloning het controversiële Klip. De nihilistische film over verveelde tieners in een Servisch provinciestadje zit vol vernedering, hedonisme en (met stand-ins opgenomen) échte tienerseks. Om wakker te schrikken.

André Waardenburg