Ex-burgemeester gestraft om omkoping

Oud-burgemeester Ricardo Offermanns (VVD) van Meerssen is veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. De rechtbank in Rotterdam acht hem schuldig aan passieve omkoping. Offermanns gaat in hoger beroep.

In september 2012 nam Jos van Rey – toen VVD-wethouder in Roermond en adviseur van de vertrouwenscommissie voor een burgemeestersbenoeming – met Offermanns telefonisch de vragen door die hij kon verwachten bij zijn sollicitatiegesprek als kandidaat-burgemeester. Van Rey gaf ook de gewenste antwoorden. Justitie luisterde mee; Van Rey werd afgeluisterd in verband met een justitieel onderzoek naar hem.

Door het aannemen van de informatie had Offermanns voordeel op andere sollicitanten, oordeelde de rechtbank. Hij zou in de toekomst bovendien niet meer onbevangen en onafhankelijk kunnen opereren tegenover de VVD-wethouder. De rechtbank vindt ook dat Offermanns schade heeft toegebracht aan het vertrouwen van de samenleving in een integer bestuur. Hij moet volgens de rechtbank hebben geweten dat hij fout zat. Als Van Rey en Offermanns belden of sms’ten over de sollicitatie, viel „onmiskenbaar een sfeer van samenspanning en geheimzinnigheid tussen beiden te ontwaren”.

De straf komt overeen met de eis. De rechter achtte echter niet bewezen dat Offermanns, zoals het OM stelde, tegenprestaties leverde. Bijvoorbeeld door als Limburgs partijvoorzitter invloed uit te oefenen op de voordracht van Van Rey als gedeputeerde, enkele maanden na het telefoongesprek.

Het lek uit de vertrouwenscommissie kwam naar buiten in oktober 2012. Offermanns trok zich daarna terug als kandidaat-burgemeester van Roermond en stopte als burgemeester van Meerssen en voorzitter van de Limburgse VVD. Hij hoopte door een vrijspraak weer te kunnen solliciteren. „Dat ik word bestempeld als corrupt, hakt erin.” De rechtbank zegt dat de schade door de zaak voor Offermanns en diens loopbaan heeft meegewogen bij de bepaling van de hoogte van diens straf.