Docu ‘Mitt’ op Netflix laat warme, menselijke kant van Romney zien

Regisseur Greg Whitely (links) en Mitt Romney (rechts) voorafgaand aan de première van 'Mitt' op het Sundance Film Festival in Utah. Foto EPA / George Frey

De Republikein Mitt Romney verloor in november 2012 vrij kansloos de presidentsverkiezingen van Obama. Dat kwam waarschijnlijk deels door zijn wat stijve imago. De nieuwe documentaire ‘Mitt’, vanaf vandaag te zien op Netflix, laat met behulp van exclusieve beelden van onder meer zijn campagne de menselijke kant van Romney zien.

‘Mitt’, die deze week in première ging op het Sundance Film Festival in Utah, toont hoe Romney zijn strategie bespreekt met politieke adviseurs en welke rol zijn naaste familieleden zoals zijn vrouw Ann speelden tijdens de campagne. Regisseur Greg Whiteley laat de film beginnen en eindigen met de dag van de presidentsverkiezingen (6 november 2012), maar gaat ook terug naar het jaar 2006, toen hij Romney al mocht filmen tijdens overleg met zijn gezin over of hij de ambitie moest hebben om president te worden.

Bekijk hier de trailer van ‘Mitt’:

Regisseur dankbaar voor openheid Romney

In een interview op USNews.com spreekt regisseur Whiteley zijn waardering uit over de onbeperkte toegang die hij tot Romney en zijn team had:

“My rule was this: I was going to keep filming until someone named Romney told me, “No, stop filming,” and no one named Romney ever told me, “No, stop filming.” They just let me in, and I’m not even sure how to explain why that happened. There was some sort of trust that was established quite early and I’m not even able to articulate why, but I’m grateful it happened.”

De politieke site townhall.com schrijft dat de documentaire de echte Mitt Romney laat zien, in plaats van het karikatuur dat in de media al te vaak van hem werd gemaakt (“De geflipte Mormoon”, zoals Romney het zelf omschrijft). Volgens de site toont de documentaire dat Romney een getalenteerde politicus is die, mocht hij dingen anders hebben gedaan, de volgende president van de VS had kunnen zijn:

For fans and critics alike, it’s hard not to admire and like the man himself (who, in one scene, even irons his own suit jacket while wearing it) after seeing this feature. It’s also hard not to look differently at presidential candidates, who know from history alone, how much of a sacrifice running for president is.

Twitter avatar netflix Netflix US Whatever side you’re on, see another side. #MITT http://t.co/FEpak3NZLD

‘Mitt’ laat onbekende kant van Romney zien

The Boston Globe, een krant uit de staat Massachussetts waar Romney jarenlang gouverneur was, schrijft dat ‘Mitt’ een kant van Romney laat zien die veel mensen nog niet kennen:

The up-close look, with the intimate feel of home movies, reveals a side of Romney that 2012 voters rarely if ever saw — a warm, even jocular family man, riding the emotional chaos of a grueling election. It shows him asking his family for guidance, leaning on them for laughter, or kneeling with them in prayer.

The New York Times vindt dat de documentaire een interessant inkijkje biedt in de persoon Romney. Erg politiek wordt de film niet, vindt de krant. “‘Mitt’ is not about the political process. It’s not ‘The Selling of the President’ or ‘Game Change’. ‘Mitt’ is a glimpse into the private pain of a highly public failure.”

‘Mitt’ is vandaag vanaf 20.00u Nederlandse tijd te zien op Netflix.

    • Pim van den Dool