Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Voor het eerst in tweeënhalf jaar geven Nederlanders meer uit - ‘lijkt omslag’

Consumenten gaven in november vooral meer uit aan duurzame goederen als auto's.
Consumenten gaven in november vooral meer uit aan duurzame goederen als auto's. Foto ANP / Koen van Weel

Voor het eerst in tweeënhalf jaar is de consumptie van huishoudens weer toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend heeft gepubliceerd. Huishoudens gaven in november vorig jaar 0,2 procent meer uit aan goederen en diensten dan in november 2012.

De lichte groei van de consumptie komt volgens het CBS doordat consumenten meer duurzame goederen kochten, zoals auto’s. Het niveau van de bestedingen aan duurzame goederen lag in november 4,6 procent hoger dan het jaar daarvoor. Naast auto’s kochten consumenten meer kleding en schoenen. De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen en overige goederen als energie vielen lager uit dan een jaar eerder.

‘Gestegen consumptie lijkt echt een omslag’

Dat de consumptie voor het eerst in tweeënhalf jaar is toegenomen “lijkt echt een omslag”, zegt onze economieredacteur Hanneke Chin-A-Fo in een reactie op de cijfers:

“Dit is een teken dat het vertrouwen is aangesterkt en dat dit nu ook wordt vertaald in daadwerkelijk hogere bestedingen. De afgelopen jaren bleven juist de uitgaven aan duurzame goederen als auto’s achter. De cijfers zijn in lijn met het consumentenvertrouwen, dat al een paar maanden op rij is gestegen. Nu moeten we afwachten of de groei in bestedingen ook echt aanhoudt.”

De stijging van de consumptie kan ook samenhangen met de btw-verhoging van 1 oktober 2012 (19 naar 21 procent). Die belastingmaatregel drukte het consumptieniveau sterk in de laatste maanden van 2012.