Zeker vijf doden bij drie bomexplosies in Kairo

In het centrum van Kairo heeft vanochtend even na half zeven een zware bomexplosie plaatsgevonden voor het hoofdkwartier van de politie. Bij de explosie met een autobom zouden zeker vier mensen om het leven zijn gekomen . Even voor negen uur werd melding gemaakt van een tweede aanslag, met één dode. Om half tien waren er meldingen over een derde aanslag.

Politie en burgers zijn verzameld voor het hoofdkwartier van de politie na de eerste bomexplosie.
Politie en burgers zijn verzameld voor het hoofdkwartier van de politie na de eerste bomexplosie. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

In Kairo hebben vanochtend drie aanslagen plaatsgevonden, waarbij zeker vijf doden zijn gevallen. De aanslagen zijn niet geheel onverwachts: morgen is het drie jaar geleden dat de grootschalige protesten in Egypte begonnen, die uiteindelijk tot het aftreden van Hosni Mubarak leidden.

In het centrum van Kairo vond even na half zeven een zware bomexplosie plaats voor het hoofdkwartier van de politie. Bij de explosie zouden zeker vier mensen om het leven zijn gekomen en zeventig mensen gewond zijn geraakt. Onder hen drie politieagenten. Volgens persbureau Reuters gaat het om een zelfmoordaanslag.

Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck Cairo was woken up by a loud bang. Reports coming in of smoke, ambulances in Abdeen area #Egypt
Twitter avatar PatrickKingsley Patrick Kingsley Am at Cairo security directorate, site of #CairoBomb. Opposite Islamic museum. Scene calm. http://t.co/ybA0dHl3x4

Update 8.55 uur: Persbureau AFP maakt melding van een tweede aanslag in Kairo. Daarbij zouden een dode en vijftien gewonden zijn gevallen. De aanslag, met een lichter explosief dan vanochtend vroeg, vond plaats vlakbij een metrostation in de wijk Dokki.

Update 9.30 uur: Er is een derde explosie in Kairo gemeld. Bij een politiestation in de wijk Haram zou nog een aanslag hebben plaatsgevonden:

Twitter avatar EgyptianStreets Egyptian Streets BREAKING: Third explosion reported near Talbeya police station, say initial reports. No information on injuries or casualties. #Egypt

Het is nog onduidelijk of hierbij gewonden of doden zijn gevallen.

Een overzicht van de aanslagen van vanochtend, de locatie van de derde aanslag is not niet exact bepaald:

Chaos op straat bij hoofdkwartier politie

De voorgevel van het gebouw waar vanochtend de aanslag plaatsvond, zou voor een deel verwoest zijn, de straat ervoor bezaaid met glasscherven, ijzer en hout. Ook het Islamitisch Museum, vlakbij gelegen, raakte zwaar beschadigd. Boven de stad zijn dikke wolken rook te zien als gevolg van de explosie. Er zouden in de omgeving ook schoten zijn gehoord vlak na de ontploffing.

De aanslag van vanochtend vroeg is een van de grootste aanvallen op de autoriteiten in maanden. Wie achter de aanvallen zit, is nog niet duidelijk.

Morgen is het drie jaar geleden dat de grootschalige protesten in Egypte begonnen, die uiteindelijk tot het aftreden van Hosni Mubarak leidden. De aanslagen zijn dan ook “niet geheel onverwachts”, aldus onze correspondent in Kairo Gert van Langendonck:

“De Moslimbroederschap zal waarschijnlijk de schuld krijgen van deze aanslagen, maar in het verleden heeft de militante beweging Ansar Beit al-Maqdis vergelijkbare aanslagen opgeëist. Maar het landsbestuur houdt de Broederschap verantwoordelijk voor aanslagen in Egypte. De Moslimbroederschap, die eind december door de Egyptische interim-regering werd aangemerkt als terroristische organisatie, wordt door de regering aan de Ansar Beit al-Maqdis verbonden.”