Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

VN: 48 Rohingya’s gedood

Een Rohingya-vrouw ziet dat haar huis is afgebrand door boeddhisten.
Een Rohingya-vrouw ziet dat haar huis is afgebrand door boeddhisten. Foto EPA

In het westen van Birma hebben groepen boeddhisten twee weken geleden ten minste 48 Rohingya’s om het leven gebracht, onder wie vrouwen en kinderen. Dit heeft de mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, Navi Piilay, gisteren verklaard. Een Birmese regeringswoordvoerder ontkende echter dat er een nieuwe slachting is geweest onder de Rohingya’s, een islamitische minderheid die regelmatig met vervolgingen wordt geconfronteerd. De feiten waarop de VN zich beroepen kloppen niet volgens hem. De nieuwe agressie jegens de Rohingya’s deed zich volgens de VN voor in Du Chee Yar Tan, een afgelegen dorp in de provincie Noordelijk Rakhine. Buitenlandse journalisten en andere onafhankelijke waarnemers hebben hier nauwelijks toegang. Vorige week sijpelden de eerste berichten door over een nieuw bloedbad onder de Rohingya’s. Sinds 2012 zijn die her en der in Birma het slachtoffer geworden van aanvallen door de boeddhistische meerderheid. (AP)