Opinie

    • Joël Broekaert

Ballen

Ik hou er niet van om eerst met een strijkplank op de fiets van de Blokker naar huis te stuntelen, om het onding er vervolgens weer op te hijsen en de weg terug te volgen omdat de plank nogal wiebelde. Een strijkplank is volgens mijn definitie een hittebestendige, stabiele plank om op te strijken en deze deed het dus maar voor de helft. De oplettende verkoopster merkte op dat het product niet meer in de originele verpakking zat, maar kwam gelukkig zonder al te veel hulp van mijn kant tot de conclusie dat je er pas na het uitpakken achter komt ‘of-ie het doet’.

Sindsdien ben ik lid van de Consumentenbond en geniet ik dagelijks van mijn ‘beste koop’ stofzuiger en strijkbout.

Je begrijpt dat ik direct in het zadel zat toen consumentenprogramma Kassa een beroep deed op mijn plichtsbesef als consument. Afgelopen weekend testte ik – samen met groentekok Jonathan Karpathios van Vork en Mes in Hoofddorp, Femke van den Heuvel die chef-kok is van vegetarisch restaurant Vlam in de Pan in Haarlem en de Rotterdamse gehaktballenkoning Jan Baars van eetcafé De Ballentent – zes soorten vegetarische balletjes uit de supermarkt.

En dat was niet veel soeps. Helaas.

Met twee van de zes kon je letterlijk stuiteren. Twee anderen waren minstens zo droog, compact of smaakten helemaal nergens naar. De duidelijke winnaar was het Vivera-balletje. Dat was sappig, bakte lekker en was goed (zelfs een tikje pittig) gekruid. De snackballetjes van de Vegetarische Slager eindigden laag als vegetarische balletjes omdat ze als twee druppels water op frikandellen leken. Maar ze leken dus wel als twee druppels water op frikandellen. Na zes bier proeft niemand het verschil meer. Dus als zodanig zeer geschikt.

Hoe dan ook, geen enkele was natuurlijk zo lekker als de courgetteballetjes van Femke van den Heuvel zelf.

Rasp de courgette grof. Laat uitlekken en knijp het vocht eruit.

Meng met de overige ingrediënten en zout naar smaak. Van den Heuvel gebruikt hindu masala, een kruidenmix met kurkuma voor een mooie gele kleur, maar gewoon kerrie kan ook.

Draai er mooie, kleine balletjes van en frituur goudbruin.

    • Joël Broekaert