Amsterdam Fashion Week (1): mode met zang en dans

Mode is entertainment geworden, is een klacht die je de laatste tijd vaak hoort. Shows zijn niet alleen meer voor inkopers en pers, maar dankzij internet vermaak voor de hele wereld. Veel ontwerpen halen de winkel nooit – ze zijn alleen voor de catwalk en voor fotografie gemaakt.

Voor Amsterdam Fashion Week geldt dat laatste helemaal. Anders dan in bijvoorbeeld Parijs en Milaan worden Amsterdamse shows doorgaans niet opgevolgd door verkoop in showrooms. Van veel Nederlandse ontwerpers wordt de kleding zelfs niet geproduceerd, maar wel geregeld geleend door actrices en afgebeeld in modetijdschriften. Amsterdam Fashion Week is ook de enige modeweek die niet alleen toegankelijk is voor professionals, maar waarvoor – sinds kort – kaartjes worden verkocht.

Aan entertainment geen gebrek

En entertainment was er gisteravond, bij de start van de twintigste editie op het Westergasterrein in Amsterdam. Niet alleen mode, maar ook zang (actrice Jolanda van den Berg zong Starry, starry night bij Mattijs, bij het jonge label Maison the Faux werd live Ave Maria ten gehore gebracht) en dans (stoere streetdance op de catwalk bij Aziz Bekkaoui). De show van Maison the Faux was bovendien een performance. Modellen in experimentele opvallende stukken (een lange strokenrok voor mannen, tops versierd met ruches en stukjes pastelkleurig bont, zeer oversized broeken) namen plaats rond een ‘modealtaar’, aan het einde van de show begonnen de ontwerpers de decorstukken weg te halen en de vloer te vegen; programmadirecteur Carlo Wijnands had gezegd dat ze best mochten showen, als ze hun troep zelf maar weer zouden opruimen.

Al met al het soort eigenzinnige presentatie waarmee jonge ontwerpers zich in Amsterdam op de kaart kunnen zetten –Amsterdam Fashion Week heeft zich vooral bewezen als springplank voor jong talent. Iris van Herpen, die zich nu met succes in Parijs presenteert, begon ook ooit op Amsterdam Fashion Week.

Prints van Van Gogh-schilderijen

De op Vincent van Gogh gebaseerde collectie van Mattijs (kleren van ‘schildersdoek’, prints van Van Gogh-schilderijen, een wild beschilderde lange jas, zonnebloemtinten) was wisselend van kwaliteit. De plissérokken waar Mattijs van Bergen bekend om staat, sprongen eruit (dit met aan de voor- en achterkant een andere kleur) net als de kledingstukken met ruches die in de vorm van bloemen waren geplaatst, en er zaten een paar mooie jurken in de collectie. Andere ontwerpen leken te snel in elkaar gezet en sommige kledingstukken waren wat tuttig van snit. Het is te prijzen dat Van Bergen zoveel outfits had gemaakt, maar minder was beter geweest in dit geval.

Het hoogtepunt van de avond, en meteen een van de hoogtepunten van tien jaar Nederlandse modeweek, was de show van Aziz Bekkaoui, een ontwerper die zijn collecties de laatste tien jaar vooral toonde via kunstperformances, maar nu terugkeerde naar de catwalk.

Hij had zich voor zijn grotendeels zwarte, maar vrolijke najaarscollectie 2014 (m/v) laten inspireren door de stijlen van de multiculturele stad. Bijzondere bomberjacks, hoeden, petjes, jassen, hoofddoeken, stoere laarzen en leren broeken waren soepel gemixt met feestelijke rokken en jurkjes, vrouwen én mannen droegen kant. Alles was prachtig gemaakt van hoogwaardige stoffen; het was te merken dat Bekkaoui al bijna twintig jaar actief is als ontwerper.

Fashion army

Aanstekelijk was ook de opbouw van de show. Die begon met eerdergenoemde streetdance, uitgevoerd door een ‘fashion army’ in zwarte bomberjacks en kistjes, tussen de modellen zat een prettig aantal amateurs, onder wie Bekkaoui zelf, die met onbewogen gezicht als laatste de catwalk opmarcheerde. Bij de finale kwamen niet alleen de modellen en de dansers op, maar ook de mensen die de collectie hadden gemaakt.

Amsterdam Fashion Week moet vooral geen Milaan of Parijs proberen te zijn, zei Bekkaoui toen ik hem vorige week sprak. Evengoed was zijn show van internationaal niveau.

Fotografie: Peter Stigter (teampeterstigter.com)

Verslagen van de mannenmodeweek in Parijs en de haute-coutureweek in Parijs worden volgende week geplaatst, na de Amsterdam Fashion Week.

Mattijs, najaar 2014

Mattijs

Maison the Faux

Opruimen bij Maison de Faux

Aziz Bekkaoui, najaar 2014

Aziz Bekkaoui, najaar 2014

    • Milou van Rossum