‘Achtjarige asielzoeker Dennis mag in Nederland blijven’

De achtjarige Dennis mag in Nederland blijven. Foto ANP / Koen van Weel

De achtjarige asielzoeker Dennis mag in Nederland blijven. Dat meldt RTV Utrecht. Tijdens de rechtszaak over de asielstatus bleek dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vindt dat Dennis mag blijven op basis van “individuele bijzondere omstandigheden”.

Dennis is in een asielzoekerscentrum in Zwolle geboren en gaat naar de St. Dominicusschool in Utrecht. In die stad woont hij sinds april 2011 ook in een asielzoekerscentrum.

Dennis dreigde in november met zijn moeder te worden uitgezet naar Burundi, waar hij nog nooit geweest is. Hij zou buiten het pardon voor asielkinderen vallen, dat 1 februari vorig jaar in werking trad, omdat hij niet altijd “onder rijkstoezicht” heeft gestaan. Hij is niet voortdurend ingeschreven geweest bij de IND, maar ook opgevangen door gemeenten en particuliere instellingen. Het Kinderpardon schrijft onder andere voor dat kinderen langer dan vijf jaar in Nederland moeten wonen voor hun achttiende verjaardag om te mogen blijven, en dus al die tijd geregistreerd moeten staan bij de IND.

Zijn dreigende uitzetting zorgde voor veel ophef en zijn moeder spande een zaak aan zodat hij zou mogen blijven. Een petitie om hem in Nederland te houden werd ruim 25.000 keer getekend. Mogelijk leidt het feit dat hij mag blijven tot andere zaken. Onze correspondent Utrecht Enzo van Steenbergen schreef in november in de krant al dat er nog meer ‘randgevallen’ als Dennis zijn die net buiten het pardon vallen. Hoeveel is onduidelijk.

    • Anouk van Kampen