Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Wytske Versteeg wint de BNG Bank Literatuurprijs 2014

De BNG Bank Literatuurprijs is dit jaar gewonnen door schrijfster Wytske Versteeg. Dat is zojuist bekendgemaakt. Versteeg ontvangt 15.000 euro en een kunstwerk.   Winnaar BNG Bank Literatuurprijs is @WytskeVersteeg met #Boy pic.twitter.com/gRAl13W67d — Willem Bisseling (@WillemBisseling) 23 januari 2014   Behalve Versteeg waren dit jaar ook Joost de Vries, Saskia De Coster, Jamal Ouariachi

Wytske Versteeg (Foto Eline Spek)

De BNG Bank Literatuurprijs is dit jaar gewonnen door schrijfster Wytske Versteeg. Dat is zojuist bekendgemaakt.

Versteeg ontvangt 15.000 euro en een kunstwerk.

 

 

Behalve Versteeg waren dit jaar ook Joost de Vries, Saskia De Coster, Jamal Ouariachi en Robbert Welagen voor de prijs genomineerd. Met de prijs wordt ieder jaar een auteur van veertig jaar of jonger beloond die nog niet is doorgebroken naar een groot publiek.

In het verleden wonnen onder andere Christiaan Weijts, Jan van Mersbergen en Esther Gerritsen de prijs.

De jury noemt Versteeg “een auteur die onnavolgbaar een eigen weg kiest. De winnaar schreef een roman waarin niets is uitgespeld, een boek waarin een kil spectrum aan menselijke emoties en daden wordt belicht”.

Wytske Versteeg (1983) schreef tot nu toe twee romans: het debuut De wezenlozen en het vorig jaar verschenen Boy.  Over dat laatste boek schrijft de jury:

“In Boy volgen we een ik-verteller, moeder van een verloren (adoptie)zoon. Verscheurd door verdriet zoekt ze een verklaring voor het onverwachte verlies. Juist nu de frêle Boy weg is, lijkt ze voor het eerst werkelijk naar hem te reiken, te roepen. In minder dan tweehonderd pagina’s – en met Shakespeares Richard de Derde op de achtergrond – werpt Versteeg grootse vragen op die Boy een tijdloos karakter geven, terwijl de twijfels over afkomst en oorsprong, onschuld en verraad, liefde en eigenbelang in haar verhaal een originele en hedendaagse vorm krijgen.”

En verder zegt de jury over Versteegs laatste roman:

“Met Boy bezorgde Versteeg de jury een voortdurende ‘aha-erlebnis’: niets heb je eerder gelezen, en toch herken je in iedere zin een beetje waarheid.”

Versteeg was naar aanleiding van Boy te gast bij Wim Brands van de VPRO:

NRC was uitermate enthousiast over De wezenlozen, Versteegs debuut dat twee jaar geleden verscheen, en noemde het “een intense roman over een gezin dat uit elkaar valt”.

Een klein interview over die roman:

Morgen in de bijlage Boeken van NRC Handelsblad een interview met Wytske Versteeg.