Di Luca: motortjes in frames

De voor het leven geschorste wielrenner Danilo di Luca Foto ANP

De fietsen van sommige wielrenners zijn voorzien van een motortje dat 150 watt aan extra vermogen genereert. Dat heeft de wegens dopinggebruik voor het leven geschorste wielrenner Danilo di Luca (37) gisteravond gezegd in het satirische tv-programma Le iene (de hyena’s), uitgezonden op Italia 1. Al eerder werd een gespeculeerd over het bestaan van een dergelijk motortje, dat gemonteerd zou zijn in het frame van de fiets. Toen de Zwitser Fabian Cancellara in 2010 op superieure wijze zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix won, zwengelde de Italiaanse krant L’Avvenire de geruchten over het bestaan van zo’n hulpmiddel aan. Bewijzen zijn er evenwel nooit gevonden. Mocht het motortje bestaan, dan zou het serieus bijdragen aan het trapvermogen van een wielrenner. Zo trapt Bauke Mollema op vol vermogen ongeveer vierhonderd watt. (NRC)