Welke jonge schrijver wint vandaag de BNG Bank Literatuurprijs?

De jury van de BNG-prijs met de 5 genomineerde boeken (Foto Twitter)

Rond de klok van zes wordt bekend of Joost de Vries, Saskia de Coster, Jamal Ouariachi, Robbert Welagen of Wytske Versteeg de BNG Bank Literatuurprijs 2013 wint, de prijs voor schrijvers onder veertig met een jong oeuvre. Hoe oordeelden de recensenten van NRC Handelsblad over hun laatste boeken?

Saskia De Coster (1976), Wij en ik

Arjen Fortuin schreef in NRC Handelsblad over het boek:

“Met dit prachtige en gelaagde portret zet De Coster de toon voor de rest van de roman. Ditmaal draait het niet om improvisaties en absurditeiten, maar om een even conventionele als imposante gezinsgeschiedenis. Als in een 19de-eeuwse realistische roman beschrijft ze de zeden en gewoonten van de hoge burgerij in de provincie, waarbij Mieke Vandersanden overigens de roekeloosheid mist van die andere verveelde huisvrouw, Emma Bovary.”

Jamal Ouariachi (1978), Vertedering

Arjen Fortuin schreef in NRC Handelsblad over het boek:

“Het nadeel van Ouariachi’s beheersing is dat je soms brille mist en – vooral in de plot – tempo. [...] Nu draaien veel scènes steeds weer om dezelfde kern heen: sleur is de bestemming van de man – het is alleen de vraag met welke sleur hij zich het beste kan verzoenen, die van het huwelijk of die van de eenzaamheid.”

Wytske Versteeg (1983), Boy

Sebastiaan Kort schreef in NRC Handelsblad over het boek:

“Met het onstuimige De wezenlozen nog in het achterhoofd is Boy een boek dat nogal tegenvalt. Versteeg heeft geprobeerd haar schrijven te ontplooien met tijdsprongen en fysieke verplaatsingen, maar het resultaat werpt te veel vraagtekens op. Hier en daar tref je nog wel iets aan dat verrast, maar door de bank genomen wordt het proza gekenmerkt door dramatische woorden en constructies die geen eigen identiteit verraden.”

Joost de Vries (1983), De republiek

Sebastiaan Kort schreef in NRC Handelsblad over het boek:

“In De republiek, de roman van Joost de Vries, draait het om de zucht naar en de beloning van verbeelding. Het boek zit vol personages die zich niet lijken neer te willen leggen bij een ernstige beleving van het leven. Ze grossieren in kwinkslagen, staan nooit met de mond vol tanden en grijpen alles aan voor een verwijzing naar een liedje, film of boek. Wanneer het leven al iets aan ze opdringt, dan valt er, al associërend, altijd wel iets anders van te maken.”

Robbert Welagen (1981), Het verdwijnen van Robbert

Sebastiaan Kort schreef in NRC Handelsblad over het boek:

“De biechtstoel waar Welagen in roman deel één op leek te zitten is al die tijd leeg geweest. Zoals Porta Romana een schijnthriller was, is dit boek een schijnbekentenis. Welagen heeft zijn schrijverschap er grondig mee vernieuwd.”

Alleen Nederlandstalige schrijver die in of na 1973 zijn geboren maken kans op de BNG Bank Literatuurprijs. Ze moeten bovendien twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en nog niet zijn doorgebroken.

De prijs, een kunstwerk en 15.000 euro, wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt en werd in voorgaande jaren gewonnen door Christiaan Weijts (2012), Jan van Mersbergen (2011), Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel (2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).

De jury, bestaand uit Karin Overmars (Het Parool), Simone van Saarloos (nrc.next), Jeroen Vullings (Vrij Nederland) en Ward Wijndelts (NRC Handelsblad), zal de winnaar rond zes uur vanavond bekendmaken.

    • onze boekenredactie