Wawrinka naar finale Australian Open

Stanislas Wawrinka nadat hij in de halve finale Tomas Berdych heeft verslagen. Foto AFP / Saeed Khan

De Zwitserse tennisser Stanislas Wawrinka heeft vanmiddag de finale bereikt van de Australian Open. Hij versloeg in de halve finale de Tsjech Tomas Berdych in vier sets: 6-3, 6-7 (1), 7-6 (3), 7-6 (4).

Het is voor het eerst dat Wawrinka de finale van een grand slam-toernooi bereikt. Toch was zijn plaatsing voor de finale dit weekend in Melbourne ook weer niet geheel onverwacht. Wawrinka had acht van de dertien eerdere duels met Berdych gewonnen. Van de laatste zeven ontmoetingen won de Zwitser er zelfs zes.

Bovendien is Wawrinka dit seizoen nog ongeslagen. Eerder deze maand won hij het toernooi van Chennai. Hij boekte vandaag tegen Berdych zijn negende overwinning van 2014. Eind vorig seizoen was hij ook al erg goed in vorm, wat resulteerde in een plek in de halve finale van de US Open.

Service erg belangrijk in halve finale vandaag

Wawrinka en Berdych leunden vandaag allebei nadrukkelijk op hun sterke service, schrijft persbureau Novum. De opslag van de Tsjech was iets beter, maar Wawrinka compenseerde met zijn vastheid in de rally’s. Dat leverde hem in de achtste game van de eerste set een breakpunt op dat hij benutte. De 28-jarige Zwitser serveerde de set vervolgens uit.

De volgende drie sets verliepen op service. Drie keer moest de beslissing daarom in een tiebreak worden geforceerd. In de tweede set was Berdych daarin oppermachtig, maar in het derde en vierde bedrijf sloeg Wawrinka telkens als eerste het gaatje en trok vervolgens de tiebreaks naar zich toe. Op zijn eerste matchpunt sloeg Wawrinka nog een dubbele fout, maar een punt later was het alsnog raak.

Wawrinka in finale hoe dan ook underdog

De tegenstander van Wawrinka, die als achtste was geplaatst dit toernooi, wordt morgen bekend. Dan spelen, om 09.30 uur (Nederlandse tijd), zijn landgenoot Roger Federer (6) en de Spaanse nummer één van de wereld Rafael Nadal tegen elkaar.

Wie van die twee Wawrinka ook treft in de finale, hij zal daarin nadrukkelijk de underdog zijn. Van Nadal won hij in twaalf ontmoetingen nog nooit, Federer versloeg hij slechts één keer in veertien duels.

    • Niels Posthumus