Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Waddeneilanden tegen windmolenpark in de achtertuin

Windmolens in de Noordzee.
Windmolens in de Noordzee. Foto ANP / Koen van Weel

De vijf Waddeneilanden zijn tegen de bouw van een groot windmolenpark boven Ameland en Schiermonnikoog. Ze hebben hun zorgen hierover geuit in een brief aan minister van Economische Zaken Henk Kamp. Dat bericht het Eilander College, een samenwerkingsverband tussen de eilanden, vanavond op de website.

In het Energieakkoord tussen Rijk en de provincies is afgesproken dat er in 2020 voor 4500 megawatt (MW) aan windmolens voor de Nederlandse kust moet staan. Nu is dat slechts 228 MW. Windmolenparken op zee zijn cruciaal om de beoogde 14 procent aan duurzame energie te halen. Eind vorig jaar heeft Kamp bekendgemaakt wat mogelijke plekken zijn voor de plaatsing van windmolenparken, waaronder een locatie op minimaal 22 kilometer uit de kust van de eilanden. Dit windmolenpark zou driehonderd megawatt aan energie moeten opwekken.

Maar de Waddeneilanden hebben “grote twijfels over de eenzijdige benadering” van het onderzoek dat is verricht om deze locaties aan te wijzen. De eilanden zijn voor duurzame energieopwekking, maar ze vinden dat de grootschaligheid van het park “niet te verantwoorden is ten opzichte van het groter maatschappelijk belang van het Waddengebied als een van de top toeristische bestemmingen van Nederland”.

De eilanden vinden dat ook de scheepvaartveiligheid, vogeltrekroutes en de status van de Waddenzee als Werelderfgoed in het geding komen. In de brief wordt Kamp met klem gevraagd af te zien van het windmolenpark. De eilanden hopen dat de minister rond de tafel wil om nader te overleggen over hoe ze nu verder gaan.

Volgens economieredacteur van NRC Renée Postma, was dit verzet wel te verwachten:

“Bij iedere windmolen die in het zicht komt, is er verzet. Het is wel een snelle reactie van de eilanden. Maar het betekent dat de strijd is begonnen. Uiteindelijk is de minister die het beslist, maar verzet van de eilanden via allerlei procedures kan wel veel vertraging opleveren.”