Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oud-burgemeester Offermanns krijgt taakstraf voor omkoping

Offermanns bij de Rechtbank in Rotterdam, begin dit jaar.
Offermanns bij de Rechtbank in Rotterdam, begin dit jaar. Foto ANP / Evert Jan Daniels

Oud-burgemeester Ricardo Offermanns is vandaag veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Volgens de rechtbank in Rotterdam had hij zich schuldig gemaakt aan passieve ambtelijke omkoping in de zaak Van Rey.

Offermanns (VVD) stond terecht omdat hij werd verdacht van het naar voren schuiven van partijgenoot Jos van Rey als gedeputeerde. In ruil daarvoor kreeg Offermanns informatie over de burgemeestersbenoeming in Roermond, een positie die hij in 2012 ambieerde.

Handelswijze ‘zeer laakbaar’

Van Rey was lid van de vertrouwenscommissie die was ingesteld naar aanleiding van de vacature in Roermond. Omdat er onderzoek werd gedaan naar Van Rey en zijn banden met een projectontwikkelaar, werd zijn telefoon afgetapt. Zo kwam de politie ook achter de kwestie rondom de burgemeestersbenoeming.

Van Rey speelde gedetailleerde informatie door naar Offermanns over de mogelijke vragen die de toenmalig burgemeester van Meerssen kon verwachten bij een sollicitatiegesprek. Hij trok echter zijn kandidatuur in toen de zaak publiek werd. Tevens legde hij zijn werk als burgervader van Meerssen neer.

Het OM noemde de handelwijze van Offermanns ‘zeer laakbaar’. Volgens de officier van justitie zou de democratie een deuk oplopen als op deze manier burgemeesters worden benoemd. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Het vonnis is hier te vinden.