In beeld

Voor de Circassiërs is Sotsji skiën op het graf van hun voorouders

De manier waarop Rusland omgaat met homoseksuelen is niet de enige controverse die de komende Olympische Winterspelen in Sotsji omlijst. Ook de Circassiërs, een verzameling inheemse bergvolkeren in de Noordelijke Kaukasus, roeren zich. In 1864 werd hun volk door de tsaristische legers uiteengerukt, vermoord of verscheept naar het Ottomaanse Rijk. De Circassische diaspora noemt het een 'vergeten genocide' en heeft de Winterspelen, die dus plaatsvinden in hetzelfde gebied waar hun voorouders zijn vermoord, aangegrepen om erkenning van deze slachting. Tkhagapsh is nog een van de overgebleven dorpen in Sotsji waar de meerderheid van de bevolking gevormd wordt door Circassiërs.
Circassiërs praten met een delegatie van Circassiërs uit de diaspora in een café in Golovinka, buiten Sotsji.
Reuters / Thomas Peter
Het dorp Tkhagapsh in Sotsji is een van de weinige dorpen waar Circassiërs de meerderheid vormen.
Reuters / Thomas Peter
Dorpsbewoner en imker Muzarbek Teshu woont in Tkhagapsh in Sotsji, een dorp waar Circassiërs de meerderheid vormen. Teshu erfde de bijenbusiness van zijn vader. Traditioneel vormt honing een van de belangrijkste producten voor de Circassiërs.
Reuters / Thomas Peter
Dorpsbewoner van het Circassische dorp Tkhagapsh in Sotsji.
Reuters / Thomas Peter
Een traditionele dans wordt uitgevoerd in het culturele centrum Bolshoy Kichmay in Sotsji.
Reuters / Thomas Peter
Dorpsbewoner Ashirkhan Chachukh (82) en haar vierjarig achterkleinkind Saira in de woonkamer van hun huis in Tkhagapsh, Sotsji. Over de Winterspelen zegt ze: "De Olympische Spelen zijn zo ver weg dat het mij niet raakt. Ik hoop alleen dat het vredig zal verlopen. Alsjeblieft geen oorlog. Dan vind ik alles goed."
Reuters / Thomas Peter
Een vrouw in traditionele kleding heet een delegatie van Circassiërs uit de diaspora welkom.
Reuters / Thomas Peter
Dorpsbewoner Anzaur Alyal zegt over de Spelen: "Er wordt gezegd dat tijdens de openingsceremonie Circassiërs in traditionele kleding zullen meelopen. Niemand weet het, het is allemaal een groot geheim. Het zou natuurlijk leuk zijn, tegelijkertijd hoop ik ook dat mensen snappen dat we meer zijn dan alleen folklore."
Reuters / Thomas Peter
Een Lada met in het raam het symbool voor Circassië in Tkhagapsh, Sotsji.
Reuters / Thomas Peter
Kunst van lokale kunstenaars in het museum in Tkhagapsh, Sotsji.
Reuters / Thomas Peter
Een Circassiër in het dorp Tkhagapsh.
Reuters / Thomas Peter