Snowden in Q&A: ‘Het is onnodig telefoontjes van oma’s af te luisteren’

Edward Snowden afgelopen oktober tijdens een diner in Moskou. Foto EPA / Ho

Niet alle spionage is slecht, maar het ongelimiteerde verzamelen van data dat is bedreigend. Al onze activiteiten kunnen met terugwerkende kracht worden gereconstrueerd. In een live Q&A-chatsessie met twitteraars deed klokkenluider Edward Snowden nog eens haarfijn de cons van de NSA-praktijken uit de doeken.

Het was voor het eerst sinds lange tijd weer dat de klokkenluider, die de afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA aan het licht bracht, weer een Q&A hield. Op de vraag van @RagBagUSA in welke mate spionage nodig is, zei Snowden dat niet alle spionage slecht was. Maar de klokkenluider lichtte toe dat hij een probleem heeft met de gigantische hoeveelheid aan data die verzameld wordt van onschuldige mensen:

“Ik vind dat iedereen een nummer moet kunnen bellen, een sms moet kunnen sturen, een email moet kunnen schrijven en iets moet kunnen kopen zonder dat degene zich hoeft te bedenken welk beeld dit wellicht geeft over hem of haar. (..) De NSA is heel goed in staat om onze veiligheid te kunnen bewaken door middel van gerichte surveillance, zoals we het altijd hebben gedaan, zonder hele bevolkingen te hoeven monitoren. (..) We zijn ontwikkeld genoeg om elk apparaat te kunnen afluisteren - tot aan Merkels telefoon - het is helemaal niet nodig om telefoontjes te horen van oma’s in Missouri.”

Reconstructie van je leven

Voor alle schouderophalende mensen die bezwaren over de NSA - of in eigen land de AIVD - wegwuiven onder het mom van ‘ik heb toch niets te verbergen’, legde Snowden nog eens uit wat nu precies het gevaar is van de gigadataverzameling. Een van de gevolgen is volgens hem dat we ‘permanente archieven’ verzamelen van onze dagelijkse activiteiten.

“Dat maakt het mogelijk om met terugwerkende kracht onderzoek te doen. Op het moment dat jij de aandacht trekt van de overheid om een of andere reden, heeft ze een compleet overzicht van al jouw activiteiten tot vijf jaar terug op dit moment. (..) De impact hiervan moet je niet onderschatten. Want zoals onderzoekers dit al eerder hebben omschreven; er bestaan beschamende en schadelijke details over zelfs de meest onschuldige mensen.”

Met andere woorden: alles dat je doet, zoekt, leest, stuurt, mailt en koopt kan vóór, maar dus ook tégen je gebruikt worden.

Op de vraag van @jaketapper onder welke omstandigheden hij overigens terug zou keren naar de VS antwoordde hij:

“Teruggaan naar de VS is de beste oplossing voor de regering, de Amerikanen en voor mij. Helaas, is dat met de huidige klokkenluiderswetgeving niet mogelijk, want die geeft mensen zoals ik geen bescherming. (..) Het betekent dat ik geen kans maak op een eerlijk proces en dat ik in geen geval mijn zaak voor een jury kan bepleiten. Misschien als het Congres de wetgeving zal veranderen, kunnen wellicht alle Amerikanen ongeacht het werk dat ze deden een eerlijk proces krijgen.”

Bang voor zijn leven is de klokkenluider niet. “Ik laat me niet intimideren. Het juiste doen, betekent dat je geen spijt moet hebben.”

Lees hier de hele vragensessie terug.

    • Anouk Eigenraam