PVV: Vitens moet toch naar Israël

De provincie Overijssel moet waterbedrijf Vitens vragen een extra aandeelhoudersvergadering te beleggen. Dat heeft de Statenfractie van de PVV gisteren afgedwongen met een motie die werd gesteund door CDA, VVD, ChristenUnie en SGP. Zij willen Vitens dwingen tot samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot.

Vitens zegde vorige maand samenwerkingsplannen met Mekorot op, nadat minister Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) haar bezoek aan Mekorot had afgezegd. Mekorot onttrekt water uit de bezette Palestijnse gebieden en levert dat aan Israëlische nederzettingen. De Nederlandse regering ontmoedigt „activiteiten in of ten behoeve van de nederzettingen”. De nederzettingen zijn volgens internationaal recht illegaal.

„Het is belachelijk dat Vitens een dergelijk besluit heeft genomen op basis van politieke overwegingen”, staat in de PVV-motie. „Een publiek bedrijf als Vitens kan geen buitenlandse politiek bedrijven.”

Een Vitens-woordvoerder haalde vanochtend fel uit naar de partijen die de motie steunden. „Je zou verwachten dat zij absoluut niet willen dat we zakendoen met een bedrijf dat door de VN-Mensenrechtenraad wordt beschuldigd van een waslijst aan schendingen van mensenrechten en internationale verdragen. Dat ligt volgens deze partijen blijkbaar anders voor bedrijven in Israël.” (NRC)