Privacy-waakhond VS acht verzamelen metadata illegaal

Artikel 215 van de Patriot Act is in de VS het brandpunt in het debat over de bevoegdheden van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dit geeft de FBI het recht telefoongegevens te raadplegen die ‘relevant zijn voor een onderzoek’. Het is sinds 2006 door de NSA geïnterpreteerd als een volmacht om op grote schaal metadata van Amerikanen op te slaan.

Een belangrijke privacywaakhond in Washington concludeert nu dat deze praktijk illegaal is, en moet ophouden. Het heeft slechts „minimale” bescherming opgeleverd tegen terrorisme, concludeert de Privacy and Civil Liberties Oversight Board in een rapport dat donderdag uitkomt en waaruit The New York Times citeert. De raad is in 2007 ingesteld om de privacy van Amerikanen te bewaken bij nieuwe antiterrorismewetten. Bij het opslaan van metadata „ontbreekt een levensvatbare onderbouwing onder Sectie 215” aldus de raad, die spreekt van „serieuze bedreigingen van privacy en burgerlijke vrijheden.” „De raad adviseert dat de regering het programma stopzet.”

De raad, met Democratische en Republikeinse leden, sluit hiermee aan bij een door Obama ingestelde adviescommissie, die in december al concludeerde dat het opslaan van telefoongegevens privacy vergaand schendt. Afgelopen vrijdag kondigde Obama aan onderzoek van metadata door de NSA te zullen bemoeilijken. Ook laat hij nagaan of een derde instantie de gegevens kan bewaren. Van stopzetten van het programma sprak hij niet.

Op het World Economic Forum in Davos is gisteren een mondiaal onderzoek gestart naar privacy op internet, uit te voeren door experts onder wie de Nederlandse europarlementariër Marietje Schaake (D66). Sommige bedrijven wachten niet op het resultaat daarvan. Microsoft biedt klanten voortaan de mogelijkheid hun gegevens op te slaan op servers buiten de VS, meldt de Financial Times vandaag.

    • Maartje Somers