Politie pakt verdachte op voor betrokkenheid bij genocide Rwanda

Foto's van vermoorde Rwandezen in het herdenkingsmuseum voor de genocide van 1994. Foto EPA / Dai Kurokawa

De politie heeft in Leusden een 54-jarige man gearresteerd voor betrokkenheid bij de Rwandese genocide in 1994. Dat schrijft persbureau Novum. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor de voorbereiding en uitvoering van moordpartijen op Tutsi’s in de Rwandese hoofdstad Kigali. Justitie wil hem uitleveren aan Rwanda, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Het gaat om Jean Baptiste M., die ten tijde van de genocide secretaris-generaal was van de CDR (een extremistische partij). Hij zou onder meer lijsten hebben opgesteld met daarop de namen van de Tutsi’s die moesten worden vermoord. Ook wordt hij verdacht van het leveren van wapens aan militieleden, het opwerpen van wegversperringen en aanvallen op Tutsi’s.

Verblijfsvergunning was al ingetrokken

Al in juni vorig jaar trok de Immigratie- en Naturalisatiedienst zijn verblijfsvergunning in vanwege mogelijke betrokkenheid bij de genocide. De man is daartegen in beroep gegaan. Tegen hem liep ook al een strafrechtelijk onderzoek, maar justitie vindt dat de vervolging zo veel mogelijk in het land waar de misdrijven zijn gepleegd moet plaatsvinden.

Vorige maand bepaalde de rechtbank in Den Haag dat een andere genocideverdachte mocht worden uitgeleverd. Hij was tegen zijn uitlevering in beroep gekomen.

    • Nando Kasteleijn