Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Paul Sneijder op Europese lijst PvdA, Fatima Elatik lijstduwer

Paul Tang wordt gefeliciteerd met zijn uitverkiezing in november.
Paul Tang wordt gefeliciteerd met zijn uitverkiezing in november. Foto ANP / Evert Elzinga

Voormalig NOS-journalist Paul Sneijder staat op de kandidatenlijst voor de PvdA bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Andere opvallende namen op de vandaag gepresenteerde lijst zijn asielactivist Sander Terphuis en de Amsterdamse politica Fatima Elatik.

Elatik staat als nummer 45 op de lijst, en fungeert als lijstduwer. Ze is stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-Oost maar moest in 2010 aftreden wegens een paar financiële kwesties. Terphuis staat als elfde op de conceptlijst. Hij is bekend geworden als een voorvechter van een humaner asielbeleid. Sneijder, die op vijf staat, was voorheen bekend als correspondent voor de NOS in Brussel en Washington.

Twitter avatar paulsneijder Paul Sneijder Bij de komende Europese verkiezingen wil ik voor PvdA naar t Europees parlement. Ga stemmen!

Nummer 1 en 2 al bekend

De lijsttrekker van de PvdA voor het Europees Parlement was al bekend: oud-Kamerlid Paul Tang, nadat hij in november de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA won. Zijn voormalige opponenten Zit Schellekens en Robbert Baruch staan niet op de lijst, Bernard Naron wel. Gisteren bleek dat voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius zich ook gekandideerd heeft. Zij staat op nummer twee.

Twitter avatar paultang Paul Tang Zojuist ons team voor Europa mogen presenteren! We gaan met z’n allen aan de slag voor een sterk en sociaal Europa! http://t.co/V0F3NrwmBN

De lijst moet nog door het ledencongres worden goedgekeurd, op 15 en 16 februari.