Oppositie Oekraïne roept op tot wapenstilstand tot 19.00 uur

italy Klitsjko, leider van een grote Oekraïense oppositiepartij, heeft demonstranten en agenten opgeroepen op om een wapenstilstand in te lassen tot 19.00 uur (Nederlandse tijd) en af te wachten hoe president Viktor Janoekovitsj reageert op het aflopen van het vannacht ingestelde ultimatum. Beide partijen stemden hiermee in.

Vitaly Klitsjko spreekt vandaag demonstranten toe. Foto Reuters/Vasily Fedosenko

Vitaly Klitsjko, leider van een grote Oekraïense oppositiepartij, heeft demonstranten en agenten opgeroepen om een wapenstilstand in te lassen tot 19.00 uur (Nederlandse tijd) en af te wachten hoe president Viktor Janoekovitsj reageert op het aflopen van het vannacht ingestelde ultimatum. Beide partijen stemden hiermee in.

Klitsjko, die vanmiddag onderhandelt met president Janoekovitsj, richtte zich tot demonstranten en de politie vanuit het centrum van Kiev. Gisteren braken hier gevechten tussen demonstranten en ordetroepen uit nadat de politie begon met het ontruimen van barricades en een protestkamp in het centrum. Daarbij zijn verschillende betogers gearresteerd. Klitsjko vandaag: “Ik kom hier om zeven uur vanavond terug om verslag te doen van de onderhandelingen met de regering.”

Een ultimatum voor het aankondigen van verkiezingen

Diverse oppositieleiders hebben vannacht aangekondigd dat er een ultimatum geldt van 24 uur. Voor die tijd moet president Viktor Janoekovitsj nieuwe verkiezingen aankondigen, of de demonstraties zullen een stuk heviger worden.

Gesprekken met president Janoekovitsj hebben geen concrete resultaten opgeleverd, zeiden Oekraïense oppositieleiders gisteren nog.

Demonstranten nog massaal aanwezig in centrum Kiev

Nog altijd staan er, net als gisteren, stapels autobanden in brand in het centrum van Kiev. Demonstranten die vannacht in het centrum aanwezig waren zijn gedurende de nacht op de vuist gegaan met agenten, ondanks de oproep van de oppositieleiding aan de duizenden aanwezigen om geweld te vermijden.

In de afgelopen dagen hebben demonstranten herhaaldelijk brandbommen en stenen gegooid naar agenten, die hierop reageren door traangas en rubberen kogels af te vuren. Inmiddels zijn er vijf mensen omgekomen bij de gewelddadige protesten, meldt persbureau AFP. Volgens de demonstranten hebben vier van hen schotwonden. Driehonderd mensen raakten sinds middernacht gewond.

Sinds eergisterenavond zijn in Oekraïne nieuwe wetten in werking getreden die het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting aan banden leggen. Gevangenisstraffen tot vijf jaar zijn mogelijk.

    • Annemarie Coevert