Nokia verkocht meer telefoons - feestdagenverkoop slechter

Foto ANP / Lex van Lieshout

Nokia moet opnieuw een verlies noteren. Het bedrijf heeft in het vierde kwartaal een verlies geleden van 25 miljoen euro. Het bedrijf zag de telefoonverkopen met 29 procent dalen. De Lumia-verkoop ging wel beter dan in 2012, maar dat maakt de verliezen niet goed. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

De apparaten- en dienstendivisie zag zijn verkopen in het vierde kwartaal dalen van 3,7 miljard euro in 2012 naar 2,6 miljard euro in 2013. Wel verkocht het bedrijf meer Lumia-telefoons dan in 2012. Het operationeel verlies kwam uit op 191 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een operationele winst gemaakt van 97 miljoen euro.

In heel 2013 gingen er dertig miljoen exemplaren over de toonbank, in 2012 waren dit er nog zo’n vijftien miljoen. Ondanks de verdubbeling komt Nokia nog altijd niet in de buurt van de verkoopcijfers van telefoongrootmachten Apple en Samsung. Die verkopen vaak per kwartaal zo’n dertig tot vijftig miljoen telefoons.

Vooral de verkoop van het vierde kwartaal, de periode van de feestdagen, viel voor Nokia tegen. In het derde kwartaal verkocht het bedrijf 8,8 miljoen Lumia-telefoons en in het kwartaal daarop twee miljoen minder.

Nokia gekocht door Microsoft

In september 2013 werd bekend dat Microsoft grotendeels Nokia overneemt. Het softwarebedrijf betaalt 5,44 miljard euro voor de telefoontak van het bedrijf, de zakelijke dienstverlening en de patenten, in de hoop het marktaandeel op de smartphonemarkt te vergroten. De deal moet begin dit jaar rond zijn.

Microsoft betaalt 3,79 miljard euro voor de telefoons van Nokia, waaronder de Lumia-lijn die op Windows-software draaien. Het bedrijf betaalt 1,65 miljard euro voor een 10-jarige licentie om de patenten van Nokia te gebruiken, met daarbij een optie tot verlenging. Die patenten zorgden bij Nokia vorig jaar voor bijna de helft van zijn omzet. Bij de deal wisselen 32.000 werknemers van werkgever.

Lees ook ons uitlegstuk over de overname: Bye bye Nokia: de overname door Microsoft in zes vragen.

    • Nando Kasteleijn