Niet eerder gingen er zoveel failliet

Foto

Terwijl politici economisch herstel zien, zit ondernemend Nederland nog midden in de crisis. Het aantal faillissementen is in zestig jaar niet zo hoog geweest.

Vorig jaar zijn 12.306 faillissementen uitgesproken, volgens cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendmaakte. Het is het hoogste aantal sinds het CBS in 1951 met de registratie begon. „Je kunt niet zeggen”, zo kenschetst een CBS-woordvoerder de economie, „dat de situatie normaliseert”.

Het totaal aantal faillissementen lag vorig jaar 10 procent hoger dan een jaar eerder, al was de toename kleiner naarmate het jaar vorderde. De bedrijfswereld werd het hardst getroffen. Het aantal bedrijven dat omviel steeg met 12 procent naar 8.275, terwijl het aantal bedrijven groeide.

De meeste faillissementen kwamen voor in de handel en de bouw. In de sector informatie en communicatie steeg het aantal faillissementen met 50 procent het snelst. Ook in de gezondheids- en welzijnszorg en in de artikelenverhuur en zakelijke dienstverlening vielen veel meer bedrijven om. In de bedrijfstakken industrie, financiële dienstverlening en in de sector vervoer en opslag gingen juist minder zaken over de kop.

Ook het aantal failliete eenmanszaken is vorig jaar met 5 procent gedaald, terwijl het aantal bedrijven in deze sector juist groeide met 5 procent. „Het aantal faillissementen onder eenmanszaken fluctueert altijd meer”, legt een CBS-woordvoerder uit. „Algemeen vallen eenmanszaken minder snel om, omdat ze minder inventaris, minder personeel en dus minder schulden hebben.”

Dat het aantal faillissementen in de tweede helft van vorig jaar minder snel steeg, komt omdat het economisch iets beter ging, denkt de CBS-woordvoerder. „Maar ondanks de afvlakking was de tweede helft van 2013 slechter dan de tweede helft van 2012. Afgelopen december waren er nog bijna zeshonderd faillissementen.”

Illustratief is dat het aantal faillissementen van particulieren met 9 procent is gestegen naar 2.850. „Dat zijn mensen zoals u en ik. Mensen die bijvoorbeeld hun baan verliezen, de huur of hypotheek niet meer kunnen betalen en failliet verklaard worden.”